De strijd tegen de verloedering van vakantieparken

22 november 2018

Drenthe worstelt al jaren met het probleem van de permanente bewoning van vakantiehuizen. De provincie telt honderden vakantieparken waar vroeger alleen vakantie werd gevierd maar waarvan en deel nu al vele jaren permanent wordt bewoond. Dit gaat in sommige gevallen gepaard met verloedering en criminaliteit en ondermijning van het gezag. Er zijn parken bij die nooit meer de status van vakantiepark zullen krijgen omdat ze in een staat verkeren die ver onder de maat is. Er moet dan ook dringend worden ingegrepen.

Vereveningsfonds

De provincie Drenthe is van plan om een aantal van de vakantieparken om te bouwen naar een woonwijk. De huizen die er staan worden meer waard als ze tot woonhuis worden gepromoveerd. Dit geld kan in een vereveningsfonds worden gestopt om de omgeving en de woningen op te knappen of om huizen die niet meer de moeite waard zijn te slopen. Op deze manier kan de permanente bewoning deels worden gelegaliseerd. Het is zeker niet de bedoeling om de overgrote meerderheid van de vakantiehuizen op deze manier te upgraden, maar voor een deel van de verloederde vakantieparken kan het een oplossing zijn.

Falende overheid

De overheid heeft duidelijk gefaald door de illegale permanente bewoning oogluikend toe te staan. Er was onvoldoende toezicht en er werd nauwelijks gehandhaafd. Het was uiteraard bekend dat op sommige parken permanente bewoning schering en inslag was, en ook dat dit in sommige gevallen gepaard ging met criminaliteit. Dat maakt het plan ook wel wat dubieus. Want nu wordt de jarenlange permanente bewoning in feite beloond door van vakantiehuizen woonhuizen te maken. Anderzijds is er een enorme vraag naar woningen en die vraag kan in de komende jaren niet op een andere manier worden opgelost.

Geen cadeautje voor de eigenaren

De waardestijging van de vakantiewoningen is geen cadeautje voor de eigenaren. Zij krijgen immers te maken met kosten. De vakantiewoningen moeten worden opgeknapt om te voldoen aan de hedendaagse eisen op het gebied van milieu. Er moeten voorzieningen worden getroffen zoals een glasvezelnetwerk. Die investeringen moeten worden betaald uit het vereveningsfods. Daarnaast krijgen de eigenaren door de waardestijging te maken met hogere lasten omdat de bijdrage voor de ozb uiteraard ook stijgt.

Toerisme stimuleren

Door kleine vakantieparken op te doeken als vakantiepark en om te bouwen tot woonwijken, omdat de huisjes daar toch al jarenlang permanent bewoond worden, komen er ook mogelijkheden voor het toerisme. Parken die nog wel een recreatiefunctie hebben kunnen met behulp van het vereveningsfonds investeren in de bouw van nieuwe voorzieningen zoals een zwembad om weer aantrekkelijk te worden voor toeristen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Maar daarvoor moet wel iedereen mee willen werken. Zo ver is het nog niet in Drenthe.

Bron: FD