Nog meer stress Woningmarkt door komst EMA naar Zuidas

28 november 2017

Brexit biedt voor Nederland veel economische kansen. Zo verhuist het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam en neemt veel werknemers, kennis en bezoekers met zich mee. Maar kan de Zuidas dit wel aan?

De komst van het EMA

Op de Zuidas werken momenteel zo’n 40.000 mensen en EU-agentschap neemt er circa 900 mee naar Amsterdam. De komst van meer expats en zakenreizigers zal het al razend drukke Amsterdam verder belasten. De Vivaldi, een compleet nieuw gebouw op de Zuidas, zal volledig ter beschikking worden gesteld vanaf medio 2019. Tot die tijd is er een tijdelijke locatie bedacht op de Zuidas. Hiervoor gaat Nederland de huur betalen.

Farmaceutische fabrikanten moeten voor de meest nieuwe geneesmiddelen een handelsvergunning voor de hele Europese Unie aanvragen bij het EMA. Die beoordeelt de aanvraag en geeft vervolgens een advies over toelating aan de Europese Commissie, die dit advies doorgaans overneemt. Het EMA wordt voor driekwart gefinancierd door de industrie, aangezien fabrikanten betalen voor de aanvraag van een heffing. Volgens critici zit het EMA daardoor erg dicht op de bedrijven en zou daardoor te makkelijk weinig werkzame middelen toelaten. Toezichthouders brengen daartegenin dat het EMA veel afkeurt en fabrikanten vaak hun huiswerk opnieuw laat doen.

Nederland heeft geen grote farmareuzen, maar wel klein en experimenteel biofarmaceutisch onderzoek. Het EMA werkt met internationale experts en laat voor wetenschappelijke symposia die het organiseert nog meer experts invliegen. Dat geeft het wetenschappelijke klimaat een extra ‘boost’ waardoor farmaceutische bedrijven met een positieve blik naar Nederland gaan kijken. Daardoor wordt het wellicht interessant om in Nederland een onderzoeksafdeling neer te zetten en vervolgens wellicht productiefaciliteiten.

De woninggekte voor expats

In het ‘bidbook’ wordt hoog opgegeven over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van huizen in Amsterdam in vergelijking met andere grote Europese steden als Parijs en Londen. De 900 medewerkers die met EMA meeverhuizen gaan geen last krijgen van de gekte op de Amsterdamse woningmarkt. Expats hebben op de markt een sterke positie, mede doordat hun huisvestingskosten vaak worden vergoed. Volgens het ‘bidbook’ kunnen er voor de expats van het EMA huurhuizen in de vrije sector in deze regio worden gereserveerd. Nederland maakt ook reclame voor woonlocaties buiten Amsterdam, zoals Vliegkamp Valkenburg bij Leiden. Ook de Gooi- en Vechtstreek, Den Haag, Almere, Haarlem en Utrecht worden genoemd, hoewel ook hier tekenen van oververhitting op de markt worden vertoond.

Extra druk door EMA

Het nieuwe kantoor Vivaldi van het EMA wordt vlak naast de A10 gebouwd, tussen station Zuid en station RAI. Schiphol is slechts 10 minuten met de trein. Tegelijk loopt de Randstad juist vast. De treinen zijn in de spits overvol, Schiphol kan op veel momenten de toeloop van reizigers niet aan en de A10 gaat de komende jaren op de schop. De medewerkers en bezoekers van het EMA zullen het extra druk maken.

De hoteliers kunnen extra inkomsten verwachten, aangezien het EMA zo’n 15.000 hotelovernachtingen per jaar boekt. Daarnaast reserveren bezoekers van het instituut zelf ook nog eens zo’n 15.000 kamers per jaar. Sinds dit jaar geldt echter een hotelbouwstop, waarbij er geen nieuwe hotels bijkomen in Amsterdam. De krapte op de hotelmarkt wordt steeds groter, waarbij de bezettingsgraad in Amsterdam en op Schiphol op 82 procent ligt. In de rest van Nederland is dit ruim 68 procent. Rond de EMA-locatie komen er echter vier hotels bij. Die hotels waren al gepland voordat de hotelstop inging.

Bron: NRC