Een zonnepaneel als raam
9 april 2020
Nieuwe technologie om zonne-energie op te wekken kan in ramen worden verwerkt. Zo kan van een flink gebouw vol ramen een kleine energiecentrale die geen andere bronnen nodig heeft worden gemaakt.
Elk raam een energieleverancier
De techniek heeft de potentie om van elk raam een zonnepaneel te maken. Zo kunnen de ramen van je slaapkamer hiervoor dienen. Denk ook aan de ramen van een auto. Het voordeel is dat de huidige, zichtbare en grote zonnepanelen tot het verleden zouden kunnen gaan behoren.
Voortdurende onderzoeken
Door voortdurende onderzoeken is het materiaal voor het zonnepaneel meer en meer op glas gaan lijken. Het probleem is echter dat deze vaak nog niet efficiënt zijn en vaak nog veel kosten. Het is een leuk idee, maar het voldoet nog niet. Al lijkt dit nu te veranderen.
Het onzichtbare deel opvangen
Ubiquitous Energy heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat ultraviolet en infrarood licht kan filteren en omzetten in energie. Zo kan er ook gewoon zonlicht door de ramen naar binnen schijnen, terwijl de energie toch wordt opgewerkt.
Betere prestaties leveren
Het zonnepaneel kan nu zo’n twee derde van wat een paneel op het dak kan. Bovendien zijn ze nog altijd een vijfde duurder om te installeren dan het plaatsen van gewone ramen. Dit kan dus nog wel iets beter. Wel begint de interesse te groeien, wat vaak de ontwikkeling ten goede komt.
Wolkenkrabbers inzetten
Vooral hoge gebouwen hebben veel ramen. In de Verenigde Staten zijn wolkenkrabbers goed voor 70 procent van het totale energieverbruik in het land. Door de ramen van deze gebouwen te gebruiken kan een flink deel van dit verbruik worden opgevangen. Ubiquitous Energu ziet een toekomst waarin alle ramen worden gebruikt voor energieopwekking. Tot aan de schermen voor smartphones aan toe.
Zonnepanelen door corona
In Australië is een verband te zien tussen de coronacrisis en de toegenomen interesse in zonnepanelen. Er wordt viermaal zoveel aan uitgegeven. Voornamelijk om de afhankelijkheid van energieleveranciers terug te dringen.
Bron: Het Financieele Dagblad