Zo pakt de gemeente Oss de leegstand van winkelpanden aan
5 oktober 2020
Ook de gemeente Oss heeft te maken met winkelpanden die leeg staan. Het bestuur kiest echter voor een geheel eigen aanpak. Het voorkomen van leegstand staat voorop. Er is een centrummanager, een ‘leegstandsmakelaar’ en de gemeente investeert fors in het opkopen van leegstaande winkelpanden om ze een andere bestemming te geven. Net zoals in veel steden ontstaan ook in Oss steeds meer winkelgebieden met plukjes winkels tussen verlaten panden. Er wordt alles aan gedaan om het winkelgebied aantrekkelijk te houden.
Voormalige V&D wordt multifunctioneel pand
Het pand van de voormalige V&D in Oss wordt herbouwd tot woontoren. Naast woningen komt er horeca en worden de bibliotheek en het stadsarchief er gevestigd. De leegstand dreigt in steden als Oss nu extra hard te gaan. Het aanbod bestaat immers vooral uit kledingwinkels en horeca, en dat zijn precies de branches die door corona hard worden getroffen. Horeca door eerst de gedwongen sluiting en vanaf eind september opnieuw met vergaande beperkingen. Modewinkels hebben veel last van concurrentie van online winkels. Als er niets gebeurt, zal het winkelgebied alleen maar verder leeglopen. Het voorkomen van leegstand is dus bittere noodzaak.
Weinig steden gaan proactief met leegstand om
Deskundigen waarschuwen al langer tegen het voorkomen van leegstand. Als een winkel sluit, is de kans dat er een andere winkel in het pand komt heel klein. Datzelfde geldt momenteel voor horeca. Daarom moet er actief worden gehandeld om ‘corona kaalslag’ te voorkomen. Winkelgebieden moeten worden geconcentreerd om ze aantrekkelijk te houden voor zowel ondernemers als publiek. Oss greep in door het V&D pand te kopen voor 8 miljoen euro. Het staat leeg sinds 2015, het ‘gouden bod’ waar de eigenaar op hoopte kwam niet. Ook omliggende panden zijn ondertussen verlaten. Nu de gemeente het pand in handen heeft kan er worden gestart met de geplande nieuwbouw.
Concurreren met grote steden is niet haalbaar
In Oss is inmiddels ook het besef gekomen dat concurreren met nabijgelegen grote steden, zoals Den Bosch in het geval van Oss, zinloos is. Daar komt bij dat Oss weinig te bieden heeft. Er is geen historisch centrum, onder andere vanwege een enorme stadsbrand in 1751. De feiten zijn er, en daar moet naar gehandeld worden, zo oordeelt het College van B&W. Pandeigenaren krijgen bijvoorbeeld toestemming en subsidie om de ruimte boven winkels om te bouwen tot woningen, zodat de huurinkomsten kunnen worden gebruikt om de huur van winkelpanden te verlagen. Het doel is vooral om Oss gezellig te maken voor de eigen inwoners. Er is zeker geen ambitie om grote winkelketens naar Oss te lokken om meer winkelend publiek van buiten te genereren.
Bron: Het Financieele Dagblad