Zeven jaar wachten op stroom legt woningbouw stil in Noord-Holland
31 maart 2025
Woningbouwproject Wognum vertraagd door netcongestie
Het leek zo mooi: een nieuwe wijk met vijftig woningen in het Noord-Hollandse Wognum, waarvan de bouw na de zomer zou starten. De vergunningen waren rond, het bestemmingsplan vastgesteld en de aanbesteding stond op het punt te beginnen. Maar op het laatste moment blijkt het elektriciteitsnet roet in het eten te gooien. Netbeheerder Liander liet weten pas in 2032 ruimte te hebben om de wijk op het stroomnet aan te sluiten.
Voor de wijk Bloesemgaerde-Noord zijn een transformatorstation, nieuwe kabels en meerdere transformatorhuisjes nodig. Die capaciteit is voorlopig niet beschikbaar. En dat zorgt voor frustratie bij zowel de gemeente Medemblik als woningcorporatie De Woonschakel, die 22 sociale huur- en middenhuurwoningen zou afnemen.
Netcongestie raakt nu ook woningbouwprojecten
Dat grote bedrijven en instellingen al last hadden van netcongestie, was bekend in Noord-Holland. Maar de veronderstelling dat woningbouw – als kleinverbruiker – buiten schot zou blijven, blijkt inmiddels achterhaald. En dat maakt de situatie extra wrang, vindt wethouder Jeroen Broeders. “We hebben jaren in dit project gestoken. Tot aan de Raad van State toe. En dan dit.”
Ook Woonschakel-directeur Albert Gieling is verbijsterd. “We zijn al sinds 2019 bezig met dit plan. Natuurlijk houd je rekening met wat vertraging, maar zeven jaar wachten op stroom? Dat is langer dan de hele voorbereiding tot nu toe heeft geduurd.”
Sociale huurwoningen in de wacht door gebrek aan capaciteit
De vertraging raakt niet alleen de planning, maar ook de sociale woningvoorraad in de regio. Met 22 van de 50 geplande woningen bestemd voor sociale huur en middenhuur, betekent uitstel directe impact op de toegankelijkheid van betaalbare woningen. Voor gemeenten en corporaties, die onder druk staan om snel betaalbare woningen toe te voegen, is dit een tegenslag van formaat.
Het schrijnende is dat het gaat om een wijk direct naast bestaande bebouwing. Toch blijkt zelfs daar een aansluiting niet zomaar te regelen. Het legt pijnlijk bloot hoezeer netcongestie inmiddels ook de kleinschaligere woningbouw treft.
Vertraging dreigt voor meerdere woningbouwprojecten
In de gemeente Medemblik draaien op dit moment dertig woningbouwprojecten. De vraag is nu hoeveel daarvan door dezelfde bottleneck zullen worden getroffen. De zorgen bij de gemeente zijn groot: als ook andere projecten hinder gaan ondervinden van het overvolle stroomnet, komt de hele woningbouwplanning onder druk te staan.
De komende weken gaan de gemeente en Woonschakel in gesprek met Liander. Doel is te onderzoeken of ten minste een deel van de wijk – bijvoorbeeld de sociale huurwoningen – eerder kan worden aangesloten. Ook wordt gekeken naar alternatieven zoals een eigen stroomvoorziening, maar of dat haalbaar is, blijft voorlopig onzeker.
Voor vastgoedprofessionals is dit opnieuw een belangrijk signaal: netcapaciteit is een bepalende factor geworden in de haalbaarheid van woningbouw. Zonder aansluiting, geen ontwikkeling. Steeds vaker zal dus niet alleen gekeken moeten worden naar locatie, marktbehoefte en vergunningen, maar óók naar de beschikbaarheid van energie-infrastructuur.
Bron: cobouw.nl