Wordt thuiswerken vanuit het buitenland de nieuwe trend?
7 juni 2021
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat we in veel gevallen van het ene op het andere moment gingen thuiswerken. Dat wekte bij werknemers de vraag op of dat thuiswerken ook vanuit het buitenland kon. Want in principe maakt het weinig verschil of je thuiskantoor in Purmerend is of in Barcelona of een mooie plek in de ruige natuur van Noorwegen. De enige vereiste is een goede internetverbinding. Veel bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om talent binnen hun bedrijf te werven of vast te houden door de mogelijkheid te bieden om vanuit een ander land te werken.
Thuiswerken op verschillende locaties
Iemand die vanuit het buitenland wil thuiswerken hoeft natuurlijk niet te verhuizen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 1 of enkele maanden per jaar naar een locatie buiten Nederland te verkassen. Op die manier kun je werken en vakantie vieren combineren. Je bent in een andere omgeving waar je er in het weekend op uit kunt trekken. Doordeweeks doe je je werk vanuit een als het even kan betaalbaar appartement. Zeker als je kiest voor een Airbnb kun je een leuke korting krijgen als je het huis voor een langere aaneengesloten periode wilt huren. Hierdoor wordt je verblijf in het buitenland ook nog eens betaalbaar.
Managers van multinationals werken graag mee
Thuiswerken vanuit het buitenland is voor multinationals natuurlijk wat makkelijker te regelen. Ze hebben vaak al vestigingen in het land waar de werknemer heen wil. Ook als het bedrijf zijn thuisbasis in Nederland heeft willen leidinggevenden steeds vaker meewerken als een medewerker aangeeft tijdelijk naar het buitenland wil. Corona heeft de denkbeelden over thuiswerken voorgoed veranderd. Was het voorheen zo dat werknemers toch echt wel op kantoor moesten zitten en slechts incidenteel eens thuis konden werken. Nu is het heel normaal om vanuit huis te werken.
Het vertrouwen dat de werknemer ook zijn doelen haalt als de chef niet op een paar meter afstand toekijkt is enorm gegroeid. Daardoor zijn vooral jonge professionals gaan zoeken naar mogelijkheden. Weg uit het koude en regenachtige Nederland om voor een paar maanden in zonnig Zuid-Europa te werken wordt een trend die waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen. Juist als de coronapandemie voorbij is en vrij reizen weer mogelijk wordt zal het alleen nog maar toenemen.
Haken en ogen voor werkgevers
Het heeft voor de werkgever wel degelijk de nodige consequenties als een werknemer tijdelijk vanuit het buitenland werkt. Er is een regel op grond waarvan je 183 dagen per jaar in een ander EU-land mag werken zonder dat dit consequenties heeft voor de belasting. Maar als je voor een bedrijf werkt dat in het land van tijdelijke vestiging ook een kantoor heeft, dan gelden die regels vaak niet. Daarom is het zeker voor bedrijven belangrijk om de gevolgen goed uit te zoeken voordat ze een werknemer toestemming geven om tijdelijk vanuit het buitenland te werken. Of voordat ze een nieuwe kracht werven die niet naar Nederland verhuist.
Landen lokken telewerkers vanwege ingestorte toeristensector
Landen in Zuid-Europa zijn hard getroffen door corona. Toeristen bleven weg, terwijl dit een groot deel uitmaakt van hun bbp. Daarom proberen ze nu telewerkers te trekken met aantrekkelijke voorwaarden. Op de Canarische Eilanden hebben zich al duizenden mensen gevestigd die geen vakantie komen vieren maar voor een paar maanden ‘thuis’ werken vanaf één van de eilanden. Ze kunnen onder gunstige voorwaarden een appartement huren, soms met een ingerichte werkplek en aanvullende gunstige voorwaarden. De Canarische Eilanden willen voor de komende periode van 10 jaar tot 30.000 tijdelijke werknemers trekken. Het ziet ernaar uit dat die doelstelling al binnen 5 jaar kan worden gerealiseerd.
Bron: Het Financieele Dagblad