Woningtekort in Nederland loopt verder op
20 februari 2023
Vastgoedadviseur Capital Value heeft onderzoek gedaan naar de situatie op de woningmarkt in Nederland. Hieruit trekt het bedrijf de conclusie dat het woningtekort in Nederland de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. ABF Research, dat het woningtekort berekent voor de overheid, meldde in september 2022 een tekort van 325.000 woningen.
Voorkom een bouwinfarct
Capital Value waarschuwt voor een ‘bouwinfarct’ en voorspelt dat de bouw van zo’n 40.000 woningen die voor 2026 en 2024 zijn gepland wordt uitgesteld. In 2022 werd een record aantal nieuwe woningen opgeleverd. Maar tegelijk daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen. Dit voorspelt weinig goeds voor de toekomst. Hierdoor zullen vooral ouderen en starters het nog moeilijker krijgen door het woningtekort in Nederland. Er zijn voldoende plannen, maar die worden lang niet allemaal uitgevoerd. Oorzaken zijn het traag verstrekken van vergunningen en de opgelopen bouwkosten. Die stegen in 2022 met gemiddeld 9%. Ook de aangescherpte stikstofregels spelen een belangrijke rol.
Stijging aantal huishoudens
Het woningtekort in Nederland wordt mede verhoogd door het stijgend aantal huishoudens. Dat zijn er nu ruim 8 miljoen. Mede door de komst van vluchtelingen uit Oekraïne nam dat aantal in 2022 toe met zo’n 165.000. Normaal gesproken stijgt dat aantal jaarlijks met iets meer dan 60.000. Hoe de woningmarkt zich in de loop van 2023 en volgende jaren gaat ontwikkelen is lastig te voorspellen, aldus een zegsman van ABF Research. Dit hangt mede af van de dip in de verlening van vergunningen waarvan aan het begin van 2023 sprake is.
Bron: Het Financieele Dagblad