Woningprijzen blijven stijgen, ondanks lichte adempauze in februari
21 maart 2025
Koopwoning gemiddeld 10,6% duurder dan een jaar geleden
Wie dacht dat de Nederlandse huizenmarkt wat tot rust zou komen, komt bedrogen uit. In februari 2025 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De gemiddelde transactieprijs kwam uit op €467.363. Daarmee zet de opwaartse trend, die sinds halverwege 2023 weer is ingezet, stevig door.
Hoewel de maand-op-maand stijging deze keer uitbleef, is het verschil op jaarbasis fors. In een markt waar aanbod en betaalbaarheid al langer onder druk staan, is dit een ontwikkeling waar vastgoedprofessionals scherp op moeten blijven.
Transacties nemen fors toe op de woningmarkt
Niet alleen de prijzen, ook het aantal transacties zat in de lift. Het Kadaster registreerde in februari ruim 16.000 woningverkopen, wat neerkomt op een stijging van meer dan 18% vergeleken met februari 2024. In de eerste twee maanden van dit jaar wisselden in totaal circa 34.000 woningen van eigenaar – een plus van 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Deze cijfers laten zien dat de woningmarkt ondanks de stijgende prijzen bijzonder actief blijft. Een signaal dat er, ondanks de krapte, nog altijd veel beweging is in het bestaande koopsegment. Het vertrouwen lijkt terug, zowel bij kopers als verkopers.
Prijsindex koopwoningen klimt weer boven oude piek
De laatste grote prijsstijging vond plaats tot juli 2022, toen de koopwoningmarkt een historisch hoogtepunt bereikte. Daarna volgde een periode van correctie, waarin de prijzen daalden. Sinds juni 2023 zit de prijsindex echter weer in de lift. Inmiddels zijn de prijzen alweer gemiddeld 9,6% hoger dan tijdens die piek van 2022.
Voor vastgoedontwikkelaars, beleggers en makelaars betekent dit dat het prijsherstel van de markt inmiddels is omgeslagen in een nieuwe groeifase. Het is nu vooral de vraag of deze opwaartse beweging zich in dit tempo blijft doorzetten, zeker gezien de renteontwikkelingen en beleidsmaatregelen die in aantocht zijn.
Bron: fd.nl