Uit de woningfabriek van Plegt-Vos rolt steeds vaker een houten woning

15 juli 2024

De vraag naar houten woningen, inclusief verplaatsbare opties, neemt sterk toe, merkt bouwbedrijf Plegt-Vos. De woningfabriek van het bedrijf heeft het steeds drukker. “We innoveren als een jekko,” zegt CEO Theo Opdam.

Financiële resultaten en toekomstverwachtingenDe Groot Vroomshoop gaat zich richten op prefab houten woningen

In 2023 zag Plegt-Vos zowel de omzet als de winst stijgen. De omzet groeide met 2 procent naar 320 miljoen euro en de nettowinst nam toe van 9 naar 11 miljoen euro. Het bedrijf beschouwt dit als een goed resultaat. In totaal bouwde Plegt-Vos vorig jaar 2007 woningen, waarvan zeker de helft uit hun woningfabrieken kwam. Voor 2024 verwacht het bedrijf een omzetstijging van 10 procent en een lichte winststijging. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten zorgen voor een goed gevulde orderportefeuille tot 2026.

Uitdagingen bij de nieuwe woningfabriek

Hoewel het bedrijf goede vooruitzichten heeft, kampt het met aanloopverliezen bij de nieuwe woningfabriek die in 2022 werd geopend. De voorspelbaarheid en snelheid van de productie zijn nog niet optimaal. Plegt-Vos produceert in eigen huis onder andere grondgebonden woningen, appartementen, verplaatsbare woningen en complete badkamers. Daarnaast maken ze ook componenten zoals gevels, daken en binnenwanden.

Voordelen van prefab en biobased materialen

Plegt-Vos ziet prefab bouw als een oplossing voor de vraag naar betaalbare en duurzame woningen die snel te produceren zijn. De combinatie van mens en machine in de productie leidt tot hogere productiviteit. Het gebruik van circulaire en biobased materialen vermindert de belasting op de planeet. Het bedrijf werkt steeds meer met hout in plaats van beton.

Groei van de markt voor modulaire woningen

De verkoop van reguliere woningen verliep vorig jaar moeizaam, vooral vanwege de afwezigheid van vastgoedbeleggers en de stijgende rente. Daarentegen groeit de markt voor modulaire houten woningen. In 2023 realiseerde Plegt-Vos 270 verplaatsbare houten woningen, en het orderboek voor 2024 is gevuld met ongeveer 750 van deze woningen. Ook appartementen en grondgebonden houten huizen zijn steeds populairder.

Innovatie en toekomstbestendigheid

Plegt-Vos blijft investeren in zijn slimme woningfabriek en in de productie van houten woningen om toekomstbestendig te blijven. Het bedrijf gelooft sterk in de grootschalige, fabrieksmatige productie van woningen. De steun van politiek en media voor industrieel bouwen, zoals het bezoek van toenmalig minister De Jonge aan de fabriek, helpt bij deze transitie. Vanaf 2024 zullen bedrijven verplicht worden om te rapporteren over de duurzaamheid van hun activiteiten, wat de vraag naar duurzame producten verder zal stimuleren.

Bron: cobouw.nl