Woningdelen als oplossing voor de wooncrisis

17 juli 2024

Door de steeds ernstiger wordende wooncrisis zoeken gemeenten en woningcorporaties naar alternatieve oplossingen, waaronder het delen van woningen. Dit wordt echter bemoeilijkt door diverse belemmeringen. Een voorbeeld hiervan is het plan Houten Hub in Houten, dat ondanks protesten van bewoners doorgang vond. Het plan voorziet in tijdelijke huisvesting voor statushouders en lokale jongeren en starters.

Stem van woningzoekenden ontbreektVastgoedinvesteerder Xior koopt voor 1 miljard euro aan studentenwoningen in Europa

Jolande Uringa van woningcorporatie Woonin merkt op dat bij woningbouwplannen vaak alleen de stem van zittende huurders en omwonenden gehoord wordt, terwijl woningzoekenden, zoals werkende jongeren en jonge gezinnen, nauwelijks hun stem laten horen. Hierdoor blijven hun belangen vaak onderbelicht, ondanks dat zij het moeilijk hebben op de woningmarkt.

Alternatieve oplossingen

In de regio Utrecht, net als in de rest van het land, is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod. Gemeenten en woningcorporaties zoeken daarom naar alternatieven, zoals het toevoegen van extra woonlagen op bestaande gebouwen of het delen van grotere woningen door meerdere alleenstaanden. Marit Lüschen van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) pleit voor woningdelen als een belangrijke oplossing op korte termijn voor de woningcrisis. Volgens haar kunnen woningcorporaties tegen 2030 hierdoor zeker 51.000 extra woningen realiseren.

Onderbewoning en potentieel

Eurostat stelt dat Nederland een van de hoogste percentages onderbewoning heeft, waarbij 61% van de Nederlanders in te ruime woningen woont. Ook veel sociale huurwoningen worden door eenpersoonshuishoudens bewoond. Ronald Leushuis, bestuursvoorzitter van de Nijmeegse corporatie Talis, benadrukt dat het zonde is om een ruim huis aan één persoon te verhuren en ziet woningdelen als een belangrijke oplossing voor de woningnood. Talis verhuurt nu 50 woningen aan twee singles, maar wil dit aantal jaarlijks verhogen.

Praktijkvoorbeeld en financiële voordelen

In een Nijmeegse buitenwijk delen drie jongeren een voormalige eengezinswoning van Talis. Een van de bewoners, Freek van Vliet, is tevreden met deze woonsituatie. De financiële voordelen van woningdelen zijn groot: de verbouwkosten om een huis geschikt te maken voor woningdelen liggen tussen de €20.000 en €25.000, terwijl nieuwbouw gemiddeld €270.000 kost.

Wet- en regelgeving

Hoewel woningdelen voordelen biedt, verloopt de implementatie moeizaam door wet- en regelgeving die gericht is op individualisering. Dit zorgt voor problemen, zoals kortingen op uitkeringen wanneer woningdelers als gezamenlijk huishouden worden gezien. Ook de contractvormen die woningcorporaties kiezen, kunnen complicaties opleveren. Het friends-contract, waarbij meerdere singles één huurcontract hebben, wordt bemoeilijkt door lokale regelgeving.

Regionale verschillen in regelgeving

In verschillende gemeenten gelden verschillende regels voor woningdelen, wat de implementatie bemoeilijkt. Zo is in Amsterdam een omzettingsvergunning verplicht voor drie of meer bewoners die geen gezin vormen, terwijl in Rotterdam sinds 1 juli geen vergunning meer nodig is voor kamerbewoning door drie personen. Den Haag biedt in een nieuwe woonvisie ruimte voor delen en splitsen van woningen.

Toekomstperspectief

Jenny Vermeeren van Woonstad Rotterdam ziet woningdelen als een van de oplossingen voor de wooncrisis en wil volgend jaar starten met honderd woningen. Er moeten echter nog veel zaken geregeld worden, zoals de contractvorm en de match tussen bewoners. Ondanks twijfels over de langetermijnoplossing, wordt erkend dat woningdelen een noodzakelijke maatregel is om de huidige schaarste te bestrijden.

Jolande Uringa van Woonin ziet woningdelen als een tijdelijke oplossing, maar erkent dat dit weleens een permanent karakter kan krijgen. Ze verwacht dat het normaal wordt voor jongeren om tot hun dertigste met vrienden samen te wonen vanwege de huidige woningmarkt.

Bron: fd.nl