Woningdelen als oplossing voor de woningmarkt? Gemeenten kunnen meer doen
24 februari 2025
Veel woonruimte onbenut terwijl woningnood groot is
Nederland kampt met een oververhitte woningmarkt, terwijl veel woonruimte onbenut blijft. Gemiddeld beschikt een Nederlander over 53 vierkante meter woonoppervlak en in 40% van de woningen woont slechts één persoon. Het delen of splitsen van woningen zou een deel van de druk op de woningmarkt kunnen verlichten, maar gemeenten stimuleren dit nog nauwelijks.
Kennisinstituut Platform31 wil daar verandering in brengen met de *Handreiking Woningdelen*, een gids die gemeenten helpt om initiatieven rondom woningdeling te bevorderen. Volgens projectleider Frank Dirks is er veel winst te behalen, mits gemeenten bereid zijn om belemmeringen in regelgeving en beleid aan te pakken.
Regels en normen belemmeren woningdelen
Veel initiatieven voor woningdelen stranden op gemeentelijke normen, zoals parkeereisen, woningkwaliteitsnormen of een strikt omgevingsplan. Dit maakt het lastig voor bewoners om een woning te delen of op te splitsen, zelfs als de ruimte er is.
Platform31 benadrukt dat gemeenten eerst goed moeten analyseren waar de obstakels zitten. Daarnaast moeten ze bepalen voor welke doelgroepen woningdelen een oplossing kan zijn: jongeren, spoedzoekers na een scheiding, of statushouders. Niet elke vorm van woningdelen is overal wenselijk, maar bijvoorbeeld hospitaverhuur – waarbij een huiseigenaar een kamer verhuurt – past vrijwel altijd binnen gemeentelijk beleid.
Veel kansen voor bouwkundige splitsing
Naast woningdelen biedt bouwkundige splitsing van grotere woningen een kansrijke oplossing. Veel huurwoningen worden bewoond door slechts één persoon, terwijl er technische mogelijkheden zijn om deze panden op te splitsen in twee of meer zelfstandige wooneenheden.
Toch blijft de focus van gemeenten en woningcorporaties grotendeels liggen op nieuwbouw, waardoor dit potentieel onderbenut blijft. Volgens Dirks zijn aannemers en ontwikkelaars juist wél bereid om creatieve oplossingen te bedenken voor bouwkundige splitsing, mits er ruimte in het beleid voor wordt gemaakt.
Gemeenten spelen een sleutelrol
De regie ligt in handen van de gemeenten. Zij kunnen woningdelen stimuleren door helder beleid te formuleren, knelpunten in regelgeving aan te pakken en bewoners actief te ondersteunen. Sommige gemeenten hebben al een ‘splitsingscoach’ aangesteld die woningeigenaren begeleidt bij het splitsen van hun woning. Andere opties zijn het openen van een speciaal loket voor woningdelen of het verstrekken van leningen om splitsingsinitiatieven financieel haalbaar te maken.
Met een woningtekort dat de komende jaren niet snel opgelost zal worden, kunnen gemeenten door slim beleid op woningdelen en splitsing direct bijdragen aan een betere benutting van bestaande woonruimte.
Bron: cobouw.nl