Wonen we in de 22e eeuw dan echt op Mars?
20 december 2021
‘Chances of anything coming from Mars are a million to one’ zong Jeff Wayne in zijn hit Eve of the War. Maar de kans dat de mens ooit serieus voet zet op de Rode Planeet worden wel steeds een stukje groter. Wonen op Mars is nu nog echt science fiction, maar het is zeker niet uitgesloten dat er een bemande missie naar Mars gaat. Degenen die zich daarvoor aanmelden kunnen nooit meer terug is de boodschap, want de reis duurt ongeveer 6 maanden. Terugkeren naar de aarde zou uiteindelijk wel mogelijk moeten zijn als het lukt om op de planeet brandstof voor een raket te maken en deze te lanceren. Toch zijn er nu al avonturiers die zich hebben gemeld voor plannen in de toekomst.
Concrete ideeën voor wonen op Mars
Binnen de komende 20 jaar moet er een bemande vlucht naar Mars worden uitgevoerd als het aan NASA ligt. Ook het bedrijf van miljardair Elon Musk, SpaceX, heeft interesse. Dit zorgt ervoor dat architecten achter hun tekentafels kruipen om te schetsen hoe wonen en leven op Mars eruit moet komen te zien. De planeet heeft veel minder zwaartekracht dan de aarde en er is veel minder zuurstof. Dat zijn nog wel een paar flinke hobbels waarover nagedacht moet worden. Omdat de dampkring van Mars veel dunner is, worden bewoners er blootgesteld aan forse radioactieve straling. Er is misschien water op Mars, maar dat zit dan verstopt in ijsmeren diep onder de grond. De temperatuur is ook nog iets om over na te denken, gemiddeld -630C.
Duurzaam leven op Mars
Ondanks alle nadelen zien idealisten toch kansen voor leven op Mars. De planeet bevat allerlei nuttige grondstoffen zoals aluminium en ijzer. Doordat de zwaartekracht op de planeet iets minder dan de helft is van die op aarde (38%) is het op Mars veel gemakkelijker om zware voorwerpen op te tillen, wat handig is bij het bouwen. Voorstanders van kolonisatie zijn van mening dat een leefgemeenschap op Mars er zeker kan komen als de middelen die daarvoor nodig zijn beschikbaar worden gesteld. Leven op Mars op basis van gelijkheid kan een voorbeeld zijn voor het leven op aarde. De Mars Society droomt al sinds de oprichting in 1998 van het stichten van een nederzetting op Mars. De toekomst zal uitwijzen of het er daadwerkelijk van gaat komen.
Bron: Het Financieele Dagblad