Veel mensen die in Amsterdam of een andere grote stad gaan studeren willen er als ze eenmaal een baan hebben gevonden graag blijven wonen. Maar de prijzen voor huur of koop van een woning zijn dusdanig hoog dat dit voor velen niet haalbaar is. Ze wijken daarom graag uit naar steden in de omgeving. Voor Amsterdam zijn dit bijvoorbeeld steden als Alkmaar, Hoorn en IJmond. Er kan een vergelijking worden getrokken met Berlijn in Duitsland. Deze stad heeft weliswaar een veel hoger inwoneraantal, 4,5 miljoen tegen circa 800.000 voor Amsterdam. Maar feit is dat in de steden en dorpen in de naaste omgeving een groot aantal mensen wonen die uit de stad zijn weggetrokken om economische redenen.

Haarlem en Potsdam

Een goede vergelijking gaat op tussen Haarlem in Nederland en Potsdam bij Berlijn. Beide steden hebben zo’n 160.000 inwoners en liggen op aantrekkelijke afstand van respectievelijk Amsterdam en Berlijn. Tussen Berlijn en Potsdam rijdt de S-Bahn, vanuit Haarlem ben je in een mum van tijd in Amsterdam. De afstand van zo’n 30 kilometer is voor forenzen prima te doen. Maar de ontwikkeling gaat verder. Want steeds meer mensen zijn bereid om verder te reizen naar hun werk in Amsterdam of Berlijn. Dus gaan ze ook verder van de grote stad af wonen. In steden als Alkmaar en Hoorn groeit daarom de vraag naar woningen, maar ook naar voorzieningen zoals scholen en kinderopvang. De magische grens lijkt hierbij te liggen op een reistijd van maximaal een uur. Veel forenzen kiezen in deze regio voor de trein. De afstand tussen Amsterdam en steden als Alkmaar en Hoorn kun je per trein in iets meer dan een half uur afleggen. Tel daar wat aanreistijd naar het station en reistijd van station naar werk bij op en je komt doorgaans uit op ongeveer drie kwartier enkele reis. Eerst weken ex-Amsterdammers vooral uit naar steden direct in de omgeving zoals Purmerend, Diemen en Zaanstad, maar nu is een trend gaande om nog wat verder van de hoofdstad neer te strijken.

Extra woningen

De steden rond Amsterdam willen graag 40.000 extra woningen bouwen om aan de groeiende vraag te voldoen. In Duitsland zou dit geen enkel probleem zijn. Het Bundesland vindt het allemaal prima en faciliteert deze groei juist. In Nederland ligt dat toch een beetje anders. Het provinciebestuur is nog niet zo overtuigd van de noodzaak van deze forse uitbreiding. Dit lijkt een gemiste kans. Want nu gaat het goed met de economie, maar er is altijd sprake van een golfbeweging dus er komt ongetwijfeld weer een periode dat het minder goed gaat. Dan is het juist belangrijk om een sterke regio te ontwikkelen die zo’n terugval beter kan opvangen. Dit korte termijn denken is dan ook geen verstandige keuze volgens deskundigen.

Bron: FD

Aanbevolen opleiding

Omgevingsvisie - Smart gebiedsontwikkeling

De opleiding Smart Cities, Smart Citizens biedt inzicht in het grip krijgen op de uitdagingen en mogelijkheden van Smart Cities en in wat een burger tot Smart Citizen maakt. Er is in deze opleiding volop sprake van een nieuwe realiteit met nieuwe strategieën, andere vormen van samenwerking en snellere processen. De opleiding biedt tevens inspiratie voor het vaststellen van de omgevingsvisie en het mogelijk maken van circulaire economie en CO2-reductie.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Het wezen, het DNA van de stadEen stad is aantrekkelijker als zij een herkenbaar karakter heeft. Daartoe onderzoeken we in deze module het DNA, het oorspronkelijke karakter van de stad.
Integraal denken, door schalen en sectoren heenDuurzame stedelijke ontwikkeling vraagt om integraal denken, door de schalen en sectoren heen. Deze module gaat over het verbinden en complexiteit ontrafelen met analytisch en creatief denken op zoek naar meervoudige winst voor stad, systeem, gebruikers en stakeholders.
Laat zien waar je staatSturen op gedragsverandering begint bij zelfkennis en zelfinzicht in je onbewuste drijfveren en onbewuste gedragspatronen. De module biedt inzicht in hoe je je in het gedrag van jezelf en van de ander kunt verplaatsen.
Profiteren van intellectueel kapitaal in de stadIn een stedelijke omgeving groeien talenten en kennis sneller. Hoe kunnen we intellectueel kapitaal stimuleren voor meer welvaart en welzijn?
Samenwerken en vertrouwenIn deze module wordt het samenspel tussen overheid, professionals en burgers behandeld en worden handvatten geboden hoe effectief en constructief te handelen in dit samenspel.
Slimme en schone mobiliteitWe maken kennis met begrippen, doelstellingen en ontwikkelingen binnen overheden, markt en burgers die betrekking hebben tot het speelveld, de visieontwikkeling, de uitdagingen en recepten voor schone en slimme mobiliteit.
Innovatie van de buurt en wijkWonen is meer dan het huis of de stenen. Het is ook de straat, de leefgemeenschap, de publieke ruimte, het voorzieningen niveau, veiligheid, gezondheid, etc. Deze module gaat over het creëren van een groenere, socialere, duurzamere wijk die zelfvoorzienend is.
Nieuwe economieDe cursist wordt handvatten geboden in het maken en beoordelen van ruimtelijke inrichtingsvraagstukken in deze sterk veranderende economische en fysieke omgeving.
Gezondheid in de ruimtelijke omgeving In deze module gaat het er om welke rol gezondheid kan spelen en zou moeten spelen bij ruimtelijke ontwikkeling. Hoe kijk je naar en denk je over de omgeving vanuit het begrip gezondheid?

Ook interessant


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Omgevingsvisie - Smart gebiedsontwikkeling

De opleiding Smart Cities, Smart Citizens biedt inzicht in het grip krijgen op de uitdagingen en mogelijkheden van Smart Cities en in wat een burger tot Smart Citizen maakt. Er is in deze opleiding volop sprake van een nieuwe realiteit met nieuwe strategieën, andere vormen van samenwerking en snellere processen. De opleiding biedt tevens inspiratie voor het vaststellen van de omgevingsvisie en het mogelijk maken van circulaire economie en CO2-reductie.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: