De leegstand in de winkelstraten blijft oplopen. Een voorbeeld: in Assen staat zo’n 19 procent van de winkelpanden leeg. Veel ketens die de afgelopen jaren failliet gingen, waren ook gevestigd in Assen. Dat heeft zijn sporen nagelaten. Daarom worden er nu steeds vaker winkelpanden omgebouwd tot woning.

Assen is niet de enige stad met dit probleem. Veel steden kampen met leegstand, die in de laatste veertien jaar met wel 67 procent is toegenomen. David Maas, vastgoedondernemer, weet hoe succesvol het ombouwen van panden kan zijn. Hij kocht een aantal jaar geleden een kantoorpand dat al zo’n tien jaar leegstond. Hij maakte er appartementen van. “Niemand wilde het hebben. Maar toen de appartementen in de verhuur gingen, stonden 600 mensen op de stoep.”

Er blijft veel potentiële woonruimte ongebruikt

Maas heeft de afgelopen tijd zes winkelpanden opgekocht in Assen, met als doel er 25 appartementen en 27 hotelkamers van te maken. Gek genoeg heeft hij weinig concurrentie. Kantoorpanden worden regelmatig omgebouwd naar woningen, maar in winkelstraten gebeurt het nog weinig. En dat terwijl er zo’n 3 miljoen vierkante meter aan winkelruimte niet gebruikt wordt. Voor een groot deel daarvan is het niet te verwachten dat er ooit weer winkels komen.

De Rabobank heeft berekend dat ongeveer een derde van het lege winkeloppervlak geschikt is voor woningen. Wonen in de hoofdstraat van het winkelgebied is niet zo’n succes. Hetzelfde geldt voor winkelpanden in winkelcentra. Het gaat hier om de omliggende, kleinere straatjes waar leegstand is. Deze panden verbouwen is een goede zet, nu de tekorten op de woningmarkt hoog oplopen, want dit kan zo’n 7 duizend tot 14 duizend woningen opleveren.

Een andere mindset

Eigenaars van winkelpanden staan nog niet te springen om hun pand te verbouwen tot woning. Zij moeten accepteren dat er geen nieuwe winkels meer in hun pand komen. Dat is een lang en lastig proces. Ze kunnen niet verwachten dat de overheid wel met een oplossing komt. Ze moeten zelf het probleem aanpakken.

Gemeenten moeten wel helpen in dit proces. Zij moeten aanwijzen welke straten winkelgebied blijven en welke straten geschikt zijn voor bewoning. Hierdoor ontstaat er bij de eigenaren van de panden het bewustzijn dat ombouwen tot woning wel degelijk lucratief kan zijn. Bovendien leveren woningen tegenwoordig meer huur op dan winkels. Helemaal als die winkels leegstaan.

Mogelijke problemen

Winkelcentra zijn een lastig onderdeel van dit verhaal. De panden zijn vaak in handen van veel verschillende huurders. Een winkelcentrum dat geheel leeg is, is nauwelijks te vinden. Het is dan lastig om een nieuwe bestemming te vinden voor zo’n gebouw.

Ook de financiering voor het verbouwen van een winkelpand is vaak lastig. Veel panden zijn in handen van particulieren. Zij hebben lang niet altijd het benodigde geld om een woning van hun winkel te maken. Het inhuren van bouwpersoneel wordt ook alleen maar duurder. Bovendien hebben de eigenaren vaak ook een emotionele binding met het pand. Dat maakt veranderingen des te moeilijker. Ook de bank heeft nog niet altijd vertrouwen in dit soort projecten.

Ondanks deze problemen, zullen waarschijnlijk steeds meer winkelpanden een woonbestemming krijgen. Wanneer mensen doorhebben dat dit een succesvolle oplossing is, omdat er veel goede voorbeelden zijn, komt het proces vanzelf goed op gang.

Bron: fd.nl

Aanbevolen opleiding

Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Introductieles Business Case voor Vastgoedontwikkeling
Kernmodule Business CaseEen heldere Business Case is een voorwaarde voor het starten van een project.
VastgoedwaardeEen belangrijke doelstelling van vastgoed is dat het toegevoegde waarde creëert voor de (eind)gebruikers en voor alle deelnemers in de keten van het bouw- en beheerproces.
Opbrengsten en kostenInzicht in de waarde van vastgoed en in de exploitatie (zowel kosten als opbrengsten) is een voorwaarde voor het nemen van goede investeringsbeslissingen.
RisicomanagementHet doel van risicobeheersing is niet enkel om deze ongewenste gebeurtenissen te benoemen, maar ze ook te kwantificeren en er vervolgens beheersmaatregelen voor te treffen.
ConceptontwikkelingIn de module Conceptontwikkeling wordt gewerkt vanuit een filosofie waarin het samenbrengen van de functionele behoeften en de vormgeving centraal staat. Vanuit deze relatie wordt gewerkt aan sterke concepten voor een succesvolle ontwikkeling.
Projectmanagement Prince2TM BCVGOProjectmanagement is de verantwoordelijkheid neerleggen waar deze thuishoort en van elke werknemer of onderaannemer kwaliteit eisen. Een juiste contractvorm in combinatie met goed georganiseerde audits bevat incentives om het werk in één keer goed te doen.
Ontwerp- & bouwproces en kwaliteitsborgingNadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).
CommunicatieDe eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.
HerontwikkelingDe haalbaarheid van vastgoedconcepten in bestaand vastgoed is afhankelijk van de markt en de kosten van transformatie.
Publiek- en privaatrechtDe cursist leert methoden om snel te inventariseren in hoeverre het ontwerp of gebouw(complex) voldoet aan gestelde wet- en regelgeving.

Ook interessant


Omgevingsvisie - Smart gebiedsontwikkeling

De opleiding Smart Cities, Smart Citizens biedt inzicht in het grip krijgen op de uitdagingen en mogelijkheden van Smart Cities en in wat een burger tot Smart Citizen maakt. Er is in deze opleiding volop sprake van een nieuwe realiteit met nieuwe strategieën, andere vormen van samenwerking en snellere processen. De opleiding biedt tevens inspiratie voor het vaststellen van de omgevingsvisie en het mogelijk maken van circulaire economie en CO2-reductie.


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: