Wind en zon: de goedkoopste energiebronnen
10 juli 2024
Verouderde denkpatronen en onopgemerkte nieuwsberichten
Volgens Daan Remarque draait de maatschappij nog steeds op verouderde informatie, vooral als het gaat om de energietransitie. Hij benadrukt het belang van aandacht voor kleine nieuwsberichten die vaak over het hoofd worden gezien. Zo is de CO2-uitstoot van China voor het eerst gedaald, een significante verandering die aantoont dat China serieuze stappen zet in de richting van hernieuwbare energiebronnen. In 2030 zal China 2,5 keer zoveel capaciteit voor hernieuwbare elektriciteit hebben als nu. Deze ontwikkelingen maken het argument dat andere landen eerst moeten handelen voordat we zelf iets doen, achterhaald.
Snelle vooruitgang van de energietransitie
De energietransitie gaat sneller dan velen denken. Een derde van de wereldwijd opgewekte elektriciteit is inmiddels hernieuwbaar. Wind- en zonne-energie zijn de snelst groeiende energiebronnen in de geschiedenis. Dit betekent dat verouderde opvattingen over de trage vooruitgang van de energietransitie moeten worden herzien. Mensen moeten hun kennis bijwerken, want onze hersenen zijn in staat om nieuwe informatie op te nemen en te verwerken.
Politieke misvattingen over klimaatbeleid
Een voorbeeld van achterhaald denken is de poging van de Britse premier Sunak om het klimaatbeleid terug te draaien. Hij verwachtte applaus, maar kreeg te maken met protesten vanuit het bedrijfsleven, dat de energietransitie als een kans ziet. Dit illustreert hoe sommige politici nog vastzitten in oude denkpatronen waarin klimaatbeleid wordt gezien als een linkse hobby die schadelijk is voor het bedrijfsleven. De realiteit is echter dat het bedrijfsleven al veel verder is in het omarmen van duurzame energie.
Mythes over elektrische auto’s en groene energie
Er zijn verschillende mythes die moeten worden bijgesteld. Een daarvan is dat elektrische auto’s te duur zijn. In werkelijkheid dalen de prijzen snel en zullen elektrische auto’s binnenkort goedkoper zijn dan auto’s op fossiele brandstoffen. Een andere mythe is dat groene energie duur is en veel subsidies vereist. De waarheid is dat fossiele brandstoffen grote subsidies krijgen, terwijl wind- en zonne-energie de goedkoopste energiebronnen zijn geworden. Zonne-energie wordt steeds goedkoper omdat het een technologie is die voortdurend wordt verbeterd.
De werkelijkheid van kernenergie
Kernenergie is de duurste energiebron en wordt steeds duurder. Het bouwen van een nieuwe kerncentrale duurt ongeveer zeventien jaar en vereist veel subsidie om betaalbaar te blijven. Daarentegen is er een revolutie gaande in energieopslag, waardoor overtollige energie van wind- en zonne-energie kan worden opgeslagen voor gebruik op momenten dat de wind niet waait en de zon niet schijnt.
Groene groei en ontkoppeling
Een andere misvatting is dat duurzaamheid en economische groei niet samen kunnen gaan. Er is echter sprake van ontkoppeling in veel ontwikkelde landen, waarbij de economie groeit terwijl de uitstoot daalt. Dit fenomeen is ook zichtbaar in China. Groene groei is dus wel degelijk mogelijk.
Vooruitgang in duurzame energie
Een opvallend maar weinig opgemerkt nieuwsbericht is dat Californië op 16 april aankondigde dat het 30 van de 38 dagen 100% van zijn elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen haalde. Dit varieerde van een kwartier tot zes uur per dag. Californië is de zesde grootste economie ter wereld, wat laat zien dat duurzame energie op grote schaal haalbaar is. Dit soort ontwikkelingen toont aan hoe snel de energietransitie vordert.
Rol van media en politici
Politici en media richten zich vaak op problemen en controverses rond de energietransitie, wat inspeelt op de instincten van mensen. Om echt op de hoogte te blijven van de energietransitie moeten mensen zoeken naar deze vaak kleine, maar belangrijke berichten. Media hebben de verantwoordelijkheid om grote ontwikkelingen ook als groot nieuws te presenteren, zodat iedereen tijdig geïnformeerd is over de werkelijke vooruitgang van de wereld, ongeacht wat voor kleinere, sensationele zaken er ook spelen.
Bron: fd.nl