WikiHouse: bouw je eigen huis met een open source bouwsysteem

5 november 2024

Zelf je huis bouwen klinkt als een grote uitdaging, maar met WikiHouse wordt het toegankelijker dan ooit. Dit open source bouwsysteem biedt gratis bouwtekeningen waarmee zelfbouwers hun eigen huis kunnen ontwerpen en realiseren. In Doetinchem bouwt het stel Hans Klanker en Sanne Marx hun eigen WikiHouse, en dat gaat niet zonder avontuur.

Spannende start in De Kwekerij

De Groot Vroomshoop gaat zich richten op prefab houten woningenKlanker en Marx wonen tijdelijk in een caravan op hun bouwterrein in De Kwekerij, een natuurinclusieve wijk in Doetinchem, waar ze aan hun duurzame WikiHouse werken. Met stormachtig weer in een caravan wonen heeft zo zijn uitdagingen, maar hun motivatie blijft onverminderd sterk. Het doel: een duurzaam en circulair huis van 140 m², met ruimte voor henzelf en hun kinderen, en later misschien zelfs voor ouders in een kangoeroewoning.

Gratis bouwtekeningen voor een huis op maat

WikiHouse, bedacht door de Britse ontwerper Alastair Parvin, biedt een toolbox waarmee je je eigen houten huis kunt bouwen. Via de gratis bouwtekeningen en specificaties kunnen zelfbouwers naar een houtzagerij om onderdelen op maat te laten frezen. Klanker paste het ontwerp aan voor extra ruimte en een groen dak, volledig in de open source-filosofie: zijn wijzigingen zijn vrij beschikbaar voor andere zelfbouwers.

Een flexibele en duurzame bouwoplossing

Het WikiHouse Swift Systeem, ontwikkeld door de Nederlandse architect Vincent Muller, biedt constructieve voordelen en voldoet aan de Nederlandse bouwregelgeving. Het systeem kan grotere overspanningen aan, tot 4,8 meter, en is aanpasbaar voor verschillende isolatie- en verwarmingsopties. Hoewel WikiHouse grotendeels in elkaar te zetten is als een soort Ikea-bouwpakket, vereist het systeem enige bouwervaring en aanpassingsvermogen.

Zelfbouw in Nederland: niche met voordelen

Zelfbouw is nog altijd een niche in Nederland, maar WikiHouse probeert dit te veranderen. Hoewel de bouwmaterialen duurder zijn dan beton en staal, kunnen zelfbouwers vaak tot 25% besparen omdat ze geen aannemer nodig hebben. Klanker, zelf architect, bespaart bovendien op architectkosten, waardoor zijn WikiHouse anderhalve ton goedkoper uitvalt dan met traditionele bouwmethoden mogelijk was.

Leerpunten en verbeteringen voor de toekomst

Bij de bouw komen leerpunten aan het licht, zoals het aanpassen van het stalen frame op de fundering, maar dankzij de open source-opzet kunnen zelfbouwers hun ervaringen delen en de toolbox verbeteren. Sinds de introductie van WikiHouse zijn in Nederland 29 WikiHouses gebouwd, waaronder in projecten als De Steenvlinder in Almere en Minitopia in Den Bosch. Klanker en Marx’ huis is het dertigste.

Zelf bouwen: de droom leeft voort

Voor Klanker en Marx is het bouwen van een eigen huis een droom die werkelijkheid wordt. Hoewel het veel inspanning en doorzettingsvermogen vraagt, geniet Klanker van elk moment. Het project laat zien hoe WikiHouse niet alleen kostenbesparend kan zijn, maar ook zelfbouwdromen mogelijk maakt.

Bron: cobouw.nl