Wijken van het gas af halen gaat niet zo makkelijk als gehoopt
25 augustus 2020
Het realiseren van aardgasloze wijken is een belangrijk speerpunt van veel gemeenten. Vanaf 2050 moeten alle Nederlandse huizen ‘van het gas af’ zijn. Dat dat geen eenvoudige opgave is blijkt uit ervaringen die nu worden opgedaan. Diverse projecten lopen vertraging op of worden afgeblazen. Zo ook in de Amsterdamse wijk Banne-Noord, die als één van de eersten in Amsterdam van het aardgas moet worden afgekoppeld. Na jarenlang overleg tussen de bewoners en de gemeente zit het proces nu in een impasse. Amsterdam wil al in 2040 alle huizen en bedrijfspanden van het aardgas af hebben en heeft dus haast. Omdat de wijk De Banne aan een opknapbeurt toe is, besloot de gemeente dat de wijk een pilot mocht worden. Maar van het aanvankelijke enthousiasme van de bewoners is niet veel meer over.
Huiseigenaren voelen zich onder druk gezet
De particuliere huiseigenaren in Banne-Noord voelen zich onder druk gezet. Ze willen het liefst langer de tijd om de beslissing te nemen omdat de consequenties te onduidelijk zijn. Maar omdat Amsterdam in 2023 wil starten met het realiseren van de eerste aardgasloze wijken zit er druk op de ketel. Niet alleen in de wijk De Banne trappen de bewoners op de rem. Uit een evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat ook elders in Nederland de onderhandelingen over het gasvrij maken van wijken moeizaam verloopt en daardoor veel meer tijd kost dan gedacht.
Geen inspraak en geen duidelijkheid over de kosten
De bewoners klagen vooral over het feit dat aansluiting op het stadswarmtenet als enige alternatief voor gas wordt voorgesteld. Het stadsnet draait op warmte van afvalverwerking en uit verbranding van biomassa. Een bewoner stelt: ‘Het wil er bij mij niet in dat verbranding van hout en bomen die daarvoor vervoerd moeten worden naar een verbrandingscentrale, CO2 neutraal is. Dat er geen keuze wordt geboden voor een alternatief voor gas, stuit veel inwoners tegen de borst. Daar komt bij dat afnemers slechts bij 1 aanbieder hun warmte kunnen afnemen, overstappen en keuzevrijheid is niet mogelijk. De kosten voor aansluiting zijn ook een discussiepunt. De gemeente wil hiervoor een bijdrage leveren, en er wordt gewerkt aan een lening, verstrekt door het Rijk, die aan het huis is gekoppeld. Maar bewoners twijfelen of de belofte dat het huis meer waard wordt als het geen aardgas meer gebruikt en dus toekomst proof is.
Gemeente Amsterdam: Geen dwang tot snelle keuze
In een reactie laat de gemeente Amsterdam weten dat er geen sprake van is dat de woningen na de renovatie, die in 2023 moet starten, niet meer op het aardgas worden aangesloten. De eigenaren van de huurwoningen hebben aangegeven graag op het stadswarmtenet te worden aangesloten. De particuliere huiseigenaren hebben hierin vrije keuze. Wel wijst de gemeente op de nieuwe Warmtewet en Omgevingswet, die huiseigenaren binnen enkele jaren kan verplichten van het aardgas af te gaan en een keuze te maken voor een alternatief. Het realiseren van gasloze wijken zal naar verwachting nog veel stof tot discussie geven.
Bron: Het Financieele Dagblad