De bouwwereld ingrijpend omgooien door gebruik te maken van complexe 3D gevormde producten zoals bijzondere trappen en 3D gevels. Dat is wat Aectual van plan is te bereiken nu het jonge bedrijf in 3D printen een bijdrage van 1,8 miljoen euro heeft ontvangen van drie investeerders.

3D printen

Technieken 3D printen marktrijp

Aectual is twee jaar geleden opgezet naast het bureau Dus Architects, dat werkt aan een 3D grachtenpand. Dus Architects gebruikt diverse technieken, de technieken die marktrijp zijn worden via Aectual aangeboden aan andere bouwers. Grote beloften van Aectual zijn “mass customization” en het verminderen van bouwafval.

Professionalisering bedrijf

De drie investeerders hebben in totaal 1,8 miljoen geïnvesteerd. Dit geld is onder andere bestemd voor het aanschaffen van nieuwe robots en het verbeteren van de software. Er zijn tegelijkertijd ook partners aangetrokken om het bedrijf verder te professionaliseren. Zo zijn er bijvoorbeeld een financieel directeur en een zeer ervaren chief technical officer aangesteld. Bovendien geeft mede-oprichter Hedwig Heinsman aan dat het scheiden van Aectual en Dus Architects het makkelijker maakt om met andere architectenbureaus samen te werken. In zekere zin waren de architectenbureaus concurrenten van Dus Architects, dat is met het apart zetten van Aectual veel minder het geval.

Door-ontwikkeling printbaar bioplastic

Partijen die al verbonden waren aan het bedrijf gaan daarmee verder. Zo blijft chemiebedrijf Henkel werken aan het printbare bioplastic waarmee de printers van Dus Architects en Aectual al werken. Daarnaast blijven de ingenieurs van Arup een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het perfectioneren van XL 3D printen.

Wereldwijd netwerk 3D printen

Aectual heeft als ambitie om de hele bouwwereld te gaan voorzien van “mass customization”-producten. Ze willen een wereldwijd netwerk met productieketens opstarten. Hiervoor moet een model opgezet en uitgerold worden. Ze willen niet alleen werken met hun zelf ontwikkelde XYZ printer (die een volledige kamer in één keer kan printen), maar ook met robots uit de auto-industrie. Deze worden tegenwoordig steeds vaker ingezet en het voordeel is dat ze al wereldwijd in fabrieken staan en er al veel ervaring mee is.

Terrazovloer reeds succesvol

De Terrazovloer, een bijzondere vloer van beton in een soort honingraat structuur, is reeds succesvol. Deze vloer is te vinden op Schilphol, maar ook op verschillende plekken in Amerika en Azië. Heinsman geeft aan dat er veel enthousiasime voor is. Met de steun van de investeerders kan Aectual met de Terazzovloeren en andere 3D bouwlementen slagvaardiger aan het werk gaan.

Bron: Cobouw

Aanbevolen opleiding

Innovatie & Design thinking

Innovaties kunnen op veel verschillende manieren en onderdelen worden bedacht en ingevoerd. De verschillende onderdelen kunnen onderverdeeld worden in incrementele -en radicale innovaties.

Toon modules Ga naar de opleiding >>

Ook interessant


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Ontwerp- en bouwproces

Nadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: