Wereldhave in zwaar weer: Storms missie voor winkelcentra blijft uitdagend

12 november 2024

De omslag naar full service centra als reddingspoging

In een poging om Wereldhave uit het dal te halen, startte CEO Matthijs Storm vijf jaar geleden met een ambitieuze koerswijziging. Zijn visie: winkelcentra ombouwen tot zogenaamde Full Service Centers (FSC’s) — plekken waar niet alleen gewinkeld wordt, maar ook ruimte is voor sporten, eten en zelfs een bezoek aan de fysiotherapeut. Deze multifunctionele aanpak moest een antwoord bieden op de hoge leegstand, het gebrek aan huurders en het lage vertrouwen van beleggers. Ondanks flinke tegenwind, met name door de coronacrisis, laten de eerste positieve resultaten zich zien. De huurinkomsten stijgen en de vastgoedwaarderingen trekken aan.

Beleggers nog niet overtuigd van herstel

Terugkerende bezoekers zorgen voor hogere omzet winkelbelegger Eurocommercial PropertiesToch staat Storms transformatiestrategie voor winkelcentra niet gelijk aan directe goedkeuring van beleggers. Wereldhave’s aandelenkoers ligt nog ver onder het niveau van vijf jaar geleden. Momenteel handelt het aandeel zelfs met een forse korting van bijna 40% ten opzichte van de boekwaarde van het vastgoed per aandeel. Waar vastgoedfondsen normaal gesproken gebaseerd zijn op de waarde van hun bezittingen, geloven beleggers in dit geval niet volledig in het herstelpotentieel van Wereldhave’s winkelvastgoed.

Onzekerheid over winkelvastgoed versus logistiek vastgoed

Deze korting op aandelen is niet uniek voor Wereldhave. Ook andere retailfondsen zoals Vastned en Eurocommercial kampen met een lage waardering, terwijl logistiek vastgoed zoals dat van CTP veel meer vertrouwen geniet van de markt. De coronacrisis heeft een blijvende onzekerheid gecreëerd rondom fysieke winkelcentra, en de recente problemen bij retailers zoals Blokker versterken dit sentiment. Voor retailvastgoed blijven beleggers terughoudend, omdat de toekomst van het fysieke winkelcentrum niet gegarandeerd lijkt.

Zorgen om schulden en buitenlandse expansie

Naast macro-economische factoren spelen ook specifieke bedrijfsuitdagingen een rol in de zorgen van beleggers over Wereldhave. Zo is de schuldgraad van Wereldhave relatief hoog, en verlopen de verkoop van de laatste twee Franse winkelcentra moeizaam. Eerder dit jaar kondigde Storm bovendien groeiplannen in het buitenland aan, die hij kort daarna weer stopzette. Deze plotselinge draai is ingegeven door druk vanuit aandeelhouders, die aandringen op eerst een stabiele basis in de kernmarkten voordat nieuwe groeiplannen worden uitgevoerd.

Pas op de plaats om beleggers gerust te stellen

Met de opschorting van de buitenlandse ambities lijkt Storm gehoor te geven aan het signaal van de markt: werk eerst aan het op orde brengen van de huidige portefeuille en los de schuldenproblematiek op. Hoewel de transformatie naar Full Service Centers aanhoudt en voorzichtig positieve resultaten toont, is er nog een lange weg te gaan. Voor applaus van beleggers moet Wereldhave eerst bewijzen dat het huidige model werkt en financieel stabieler wordt.

Bron: fd.nl