Welke investeerders in vakantiewoningen in Nederland hebben het grootste aantal huisjes?
15 augustus 2022
Investeren in vakantiewoningen wordt steeds populairder onder beleggers. Deze woningen worden niet alleen voor vakantiedoeleinden verhuurd. Er zijn ook steeds meer parken met huisjes die voornamelijk door uitzendbureaus worden gehuurd om arbeidsmigranten te huisvesten. Het park Aqualanda, onder de rook van Veendam, is zo’n park. Er staan 150 vakantiewoningen die vrijwel ononderbroken worden verhuurd. Eigenaar van de meeste woningen is Arend Jan Vegter, een onroerend goed eigenaar uit Groningen die met Aqualanda een gegarandeerde inkomstenbron heeft gecreëerd.
Nederland telt zo’n 600 vastgoedeigenaren die meer dan 5 panden bezitten, naast een eventuele eigen woning, zo onderzocht Het Financieele Dagblad. Het gaat daarbij overigens niet alleen om vakantiewoningen, sommige particuliere beleggers hebben woningen die permanent worden bewoond voor langere periodes. Het is een zeer divers gezelschap variërend van autohandelaren tot een bouwer van testlocaties voor corona. Als reden voor hun ‘diversificatie in zakelijke activiteiten’ geven ze allemaal dezelfde reden; De rendementen die met vastgoed zijn te behalen komen ver uit boven wat een bank te bieden heeft voor vermogen.
Onderzoek naar vakantievastgoed
Voor een speciaal onderzoek naar het investeren in vakantiewoningen werkte het FD samen met het Kadaster. Er werden zo’n 78.000 verkoopakten bestudeerd, afgegeven in de periode 2010-2021. Zo stuitte de redactie op ondernemer Henk van Koeveringe. Hij bouwde één camping in Zeeland, De Roompot, om tot een heus imperium van meerdere parken met vakantiewoningen. Van Koeveringe verkocht het aan een Franse investeerder. Hij bleef ondernemen en investeerde onder meer in het renoveren van vakantiewoningen in Zandvoort. Aroundtown, een Duitse vastgoedinvesteerder, is van een geheel andere orde. Dit bedrijf kocht voor ruim 1 miljard aan vakantiewoningen van CenterParcs.
JFG Capital uit Gorinchem is een joint venture van 3 ondernemers. Zij kochten twee vakantieparken in Oisterwijk en Lage Mierde. De parken waren behoorlijk vervallen en er moest dus flink worden geïnvesteerd om ze weer rendabel te maken. De parken willen zich nu onderscheiden door een imago van sportiviteit en gezonde voeding. Willem Bokhove, ooit eigenaar van een energiebedrijf, nu horeca ondernemer, kocht tientallen vakantiewoningen op parken van Landal, Roompot en CenterParcs. Het verhuren van de woningen wordt door de parken geregeld, evenals het onderhoud. Bokhove hoeft alleen maar te incasseren. Hij geeft zelf ook aan dat de vakantiewoningen ‘niet zijn dagelijkse bezigheid’ zijn.
Familie Vos en familie Bergervoet
Twee bekende families die investeren in vakantiewoningen zijn de families Vos en Bergervoet, overigens door huwelijken met elkaar verweven. De familie Bergervoet is eigenaar van TopParken, de familie Vos van Europarcs. Droomparken, eigendom van een oom van de broers Vos die nu aan het hoofd van het familiebedrijf staan, werd door Europarcs overgenomen. Peter Gillis werd dankzij het SBS6 programma waarin hij wordt gevolgd beroemd in Nederland en daarbuiten. Gillis is eigenaar van investeringsmaatschappij Oostappen dat vakantiewoningen heeft in Nederland en België. In 2019 viel de FIOD binnen bij Oostappen vanwege vermeende illegale huisvesting van arbeidsmigranten.
Steeds vaker reguliere vastgoedbeleggers
Wat vooral opvalt is dat steeds vaker vastgoedbeleggers die al ‘gewone’ huurhuizen bezitten, besluiten te investeren in vakantiewoningen. Zo ook belegger Patrick van Harderwijk, die een vakantiepark in het Gooi kocht. Hij deed dit samen met David van Hartskamp, die tijdens de coronapandemie testlocaties opzette voor de overheid. Het vakantiepark, De Egelshoek, telt 88 vakantiewoningen en daar blijft het bij. Er zijn geen plannen voor uitbreiding. Rob Fikkers is de grootste particuliere belegger.
Deze 54-jarige horeca ondernemer uit Apeldoorn bezit vakantiewoningen in Zoelen, Culemborg en Hengelo. Fikkers was eigenaar van horecaketen De Vier Jaargetijden. Hij was hierbij nog betrokken toen de twee eigenaren, de broers Den B. werden veroordeeld wegens incassofraude. Fikkers was korte tijd verdachte maar werd ontslagen van rechtsvervolging. Kleine beleggers kopen meestal vakantiewoningen als belegging voor hun pensioen. De grotere investeerders waarschuwen dat hier een risico aan zit. Beleggen in vakantievastgoed is niet iets wat je er even bij doet, het is eigenlijk een gewone baan, zegt één van hen.
Bron: Het Financieele Dagblad