Weg met de prestatiecultuur, aankloten geeft meer werkplezier
6 augustus 2022
Frans van Leeuwen is ondernemer en behoort met zijn 36 jaar tot de generatie millenials. En die heeft het niet makkelijk. De prestatiecultuur viert hoogtij. Je moet beter zijn dan de rest, meer verdienen en naar een hoger niveau stijgen. Maar dat gaat dan wel ten koste van het werkplezier. Het is één van de belangrijkste oorzaken van het hoge percentage burn-outs in deze groep. Van leeuwen introduceerde de term ‘aankloten’ als tegenhanger voor de prestatiedrang. Het werd de titel van zijn boek.
80 procent presteren, 20 procent aankloten
Frans van Leeuwen legde niet de gemakkelijkste weg af naar succes. Via twee basisscholen, het speciaal onderwijs en het vmbo belandde hij uiteindelijk toch op de universiteit waar hij een master behaalde. Overigens niet zonder een jaar studie te verspelen omdat hij vaker in de kroeg zat dan in de collegezaal. Ook Van Leeuwen kreeg een burn-out omdat hij te zeer gefocust was op de prestatiecultuur. Sindsdien pakt hij het anders aan met, zoals hij het zelf zegt ‘80% presteren en 20% aankloten’. Om het aankloten goed onder de knie te krijgen geeft Van Leeuwen drie tips.
1: Nutteloze dingen doen
Het is belangrijk om niet te presteren als je je hobby uitoefent. Sporten is prima, maar je hoeft niet per se een marathon te lopen in een vooraf bepaalde tijd. Presteren doe je op het werk en thuis bij je gezin. Als je je tijd besteedt aan je hobby’s moet dat alleen maar leuk en ontspannend zijn.
2: Fouten maken mag
Falen is in veel bedrijven not done. Als je een fout maakt moet je die zo snel en zo geruisloos mogelijk zien te herstellen of weten te verdoezelen. Dat is volgens Frans van Leeuwen niet de manier. Werk dus niet altijd naar een doel toe maar kies ook bewust voor ‘richtingloos proberen’. Vaak leidt dit tot mooie dingen. En zo niet, dan is dat niet erg.
3: Spelen op het werk
Er moet ruimte zijn om te ‘spelen op het werk’, vindt Van Leeuwen. Bij zijn bedrijf werd een scootmobielrace georganiseerd door de gangen, compleet met obstakels. Op de werkvloer is een tafelvoetbalspel aanwezig en een minigolf baantje waar collega’s competities op spelen. Als er bij een bedrijf regelmatig mensen uitvallen omdat ze overwerkt zijn dan wordt er te weinig gespeeld, aldus Frans van Leeuwen.
Bron: NRC