Waterstof als nieuwe verwarmingsbron: is dit wel reëel?
27 september 2018
In het FD werd op 17 september een stuk gepubliceerd waarin Gigi van Rhee en André Mom vertelden dat het tijd was voor alternatieven voor de huidige tactieken om huizen aardgasvrij te maken. Zij vinden dat betere isolatie van huizen en het gebruik van warmtepompen geen goede oplossing is. Hun oplossing: watergas gebruiken, waarvoor het huidige aardgasnet gebruikt kan worden. Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling, en Willem Wiskerke, transitiemaker bij Squarewise, zijn het hier niet mee eens.
Twijfel zaaien helpt niemand
Wiskerke en Van Dijke geven aan dat door dit soort verhalen de gemeentes gaan twijfelen aan de huidige oplossingen. Ze vergelijken het met de jarenlange aanval van de oliesector op elektrische auto’s. De gasindustrie wil niet buitenspel gezet worden. Daarom doen Van Rhee en Mom nu een voorstel waarvan nog helemaal niet bekend is of het wel werkt.
Er wordt op het moment veel gekozen voor betere isolatie en voor warmtepompen. Dit gaat in een rap tempo, maar gemeentes vragen zich nu inderdaad af of ze het wel goed doen. Wiskerke en Van Dijke vinden dat dit onnodige vertraging oplevert. Bovendien houdt de gasindustrie op deze manier te touwtjes in handen. Dat het aardgasnet er al ligt, is volgens Wiskerke en Van Dijke geen reden om dit te moeten blijven gebruiken.
Sluit elkaar niet uit
Waterstof en elektrische oplossingen als warmtepompen hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten. Twijfel bij gemeentes is dus niet nodig. Er moet echter vooral meer duidelijkheid komen over de mogelijkheden van waterstof. Is het eigenlijk wel realistisch om dit te gaan gebruiken? Het is vooral nodig om snel van het gas af te zijn en hiervoor kunnen gerust meerdere technieken gebruikt worden. Waterstof is wellicht een goede oplossing voor dorpen en woningen op het platteland. Warmtepompen zijn heel geschikt voor woonwijken uit de jaren zeventig. Als het uiteindelijke doel maar bereikt wordt: aardgasvrij zijn.
Bron: Het Financieele Dagblad