Warmtepomp rukt op, maar de grote slag moet nog komen
24 maart 2025
Steeds meer warmtepompen in Nederlandse woningen
De warmtepomp maakt serieuze opmars in de Nederlandse woningmarkt. In 2023 kwamen er ruim 100.000 bij, waarmee het totaal op 376.000 gesubsidieerde exemplaren uitkomt. Dat blijkt uit een analyse van Independer, gebaseerd op aanvragen binnen de ISDE-subsidieregeling.
De stijging is vooral zichtbaar in het noorden en oosten van Nederland. In gemeenten als Tubbergen is inmiddels meer dan 16% van de woningen uitgerust met een warmtepomp. Landelijk ligt dat gemiddelde op 4,5%, al is het in steden als Amsterdam en Rotterdam nog aanzienlijk lager.
Gasloos wonen steeds aantrekkelijker
De populariteit van warmtepompen hangt direct samen met de wens om minder afhankelijk te zijn van aardgas. In veel gevallen gaat het om hybride systemen die samenwerken met een cv-ketel, maar steeds vaker kiezen huishoudens ook voor een volledig elektrische oplossing.
Dat maakt de warmtepomp relevant in vrijwel elke vorm van vastgoed, van bestaande woningen tot nieuwbouw. En met de energietransitie in volle gang, wordt dit type installatie steeds vaker opgenomen in de strategie van vastgoedbeheerders, ontwikkelaars en beleggers.
De rol van ISDE-subsidie bij verduurzaming vastgoed
De cijfers van Independer zijn gebaseerd op warmtepompen die sinds 2016 zijn geïnstalleerd met gebruik van de ISDE-subsidie. Niet-gesubsidieerde installaties zijn niet meegenomen, wat betekent dat het werkelijke aantal warmtepompen in Nederland waarschijnlijk nog hoger ligt.
In gemeenten als Amsterdam staat inmiddels het grootste absolute aantal gesubsidieerde warmtepompen: 6400. Maar relatief gezien blijven grote steden achter. De spreiding laat zien dat warmtepompen vooral worden geplaatst in gebieden met meer ruimte en relatief moderne woningbouw.
Vastgoed en de energietransitie komen samen
Voor vastgoedprofessionals is het relevant om te zien waar en hoe de energietransitie momentum begint te krijgen. Warmtepompen zijn een duidelijke indicator. Niet alleen vanwege de milieuwinst, maar ook omdat ze steeds vaker een rol spelen in het bepalen van energielabels, rendementen en langetermijnwaarde van vastgoedobjecten.
Wie nu investeert in kennis over duurzame installatietechniek, heeft straks een streepje voor bij gebiedsontwikkeling, woningbeheer of vastgoedbelegging. Zeker nu het aandeel warmtepompen pas net uit de startblokken is.
Bron: fd.nl