Waarom het eigenwoningbezit onder twintigers daalt terwijl hun vermogen stijgt
19 september 2024
Het is geen geheim dat de huizenmarkt in Nederland de afgelopen jaren fors is veranderd. Vooral onder twintigers neemt het eigenwoningbezit gestaag af, ondanks dat hun inkomens en vermogens juist zijn toegenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2022 slechts 43% van de 29-jarigen een koopwoning had. Tien jaar eerder lag dit percentage nog op 54%.
Later uit huis door hoge huizenprijzen
Twintigers verlaten steeds later het ouderlijk huis, mede door de stijgende huizenprijzen. Waar jongeren tien jaar geleden op jongere leeftijd een woning konden kopen, lijkt dit nu moeilijker haalbaar. De huizenprijzen zijn aanzienlijk gestegen, waardoor het voor starters ingewikkelder is geworden om de overstap te maken van huren naar kopen.
Meer twintigers hebben werk
Hoewel het eigenwoningbezit onder twintigers daalt, neemt het aantal werkenden in deze groep juist toe. In 2022 had meer dan 71% van de twintigers een baan, als werknemer of als zelfstandige. Ruim tien jaar eerder was dat nog zo’n 68%. Ook studenten hebben tegenwoordig vaker een bijbaan, wat bijdraagt aan hun financiële stabiliteit.
Stijgend inkomen en vermogen
Door de toegenomen arbeidsparticipatie is het inkomen van twintigers de afgelopen jaren flink gestegen, met name vanaf het 25ste levensjaar. Daarnaast groeit ook het doorsneevermogen van deze groep. Dit komt deels doordat de twintigers die wel een woning bezitten, profiteren van de stijgende huizenprijzen. Ondanks deze financiële voordelen blijft de stap naar eigenwoningbezit voor veel twintigers een lastige uitdaging in de huidige huizenmarkt.
Bron: fd.nl