Waarom beleggers weer brood zien in huurwoningen

20 februari 2025

Beleggers keren terug op de huurmarkt

Verduurzaming van appartementen is vaak een lastige zaakDe afgelopen twee jaar stelden vastgoedbeleggers zich terughoudend op als het ging om nieuwbouw van huurwoningen. Het aantal gerealiseerde woningen daalde fors: van 11.400 in 2022 naar slechts 4.700 in 2023 en 4.900 in 2024. Factoren zoals de Wet betaalbare huur, stijgende rentes en onzekerheid over woningbouwprojecten speelden hierbij een grote rol.

Nu lijkt de rust terug te keren en wordt de markt weer aantrekkelijker. Volgens analyses van vastgoedadviseurs, zoals Capital Value en Bouwkennis, en beleggers zelf, zijn de omstandigheden verbeterd. Institutionele beleggers zien zelfs opnieuw kansen in huurwoningen.

Meer kapitaal beschikbaar voor woningbeleggingen

De investeringskracht van institutionele beleggers is het afgelopen jaar flink toegenomen. In totaal is er nu 12,7 miljard euro beschikbaar voor nieuwbouw en bestaande huurwoningen, een stijging van 34%. Particuliere beleggers hebben voor de komende drie jaar 2,8 miljard euro gereserveerd, 12% meer dan in 2023.

Hoewel internationale investeerders grotendeels wegblijven vanwege strengere regelgeving, nemen Nederlandse institutionele beleggers hun plek in. Dit betekent dat er voldoende kapitaal is om nieuwe woningbouwprojecten te starten.

Uitponden als impuls voor nieuwbouw

Door de Wet betaalbare huur kiezen veel beleggers ervoor om bestaande huurwoningen te verkopen, een proces dat bekendstaat als uitponden. In het laatste kwartaal van 2023 daalde het aanbod van huurwoningen hierdoor met 34%.

Hoewel dit kan leiden tot een afname van beschikbare huurwoningen, biedt het ook nieuwe kansen. Verkoopopbrengsten worden vaak geïnvesteerd in nieuwbouw, wat financieel aantrekkelijker kan zijn dan het behouden van oudere, minder rendabele woningen. Veel beleggers, met name institutionele partijen, gebruiken uitponden als strategie om hun vastgoedportefeuille te vernieuwen.

Daling van de rente maakt investeren aantrekkelijker

Hoge rentes waren lange tijd een struikelblok voor vastgoedbeleggers. Nu de inflatie afneemt, heeft de Europese Centrale Bank de rente verlaagd naar 2,75%, waar deze een jaar geleden nog 4% was.

De verwachting is dat de rente in 2025 verder zal dalen, wat gunstig is voor nieuwe investeringen in huurwoningen. Lagere financieringskosten maken het voor beleggers interessanter om projecten te realiseren.

Meer vertrouwen in het woningmarktbeleid

Een stabieler beleid geeft beleggers vertrouwen om weer te investeren. Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat 56% van de institutionele beleggers verwacht dat het huidige regeerprogramma bijdraagt aan meer stabiliteit op de woningmarkt. Woningontwikkelaars zijn met 62% zelfs nog optimistischer.

Beleidsmaatregelen zoals snellere vergunningprocedures en het verminderen van overbodige regelgeving worden positief ontvangen. Als deze plannen daadwerkelijk effect hebben, kan dit de bouw van huurwoningen verder stimuleren.

Lagere overdrachtsbelasting als extra stimulans

Beleggers betalen momenteel 10,4% overdrachtsbelasting bij de aankoop van vastgoed. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit tarief waarschijnlijk verlaagd naar 8%, wat een positieve impuls kan geven aan de woningmarkt.

Volgens Capital Value en Achmea zal deze maatregel leiden tot meer investeringen in huurwoningen en nieuwbouw. Vooral internationale beleggers, die nu grotendeels wegblijven, kunnen hierdoor weer interesse krijgen in de Nederlandse woningmarkt.

Bron: cobouw.nl