De waardedaling van horecavastgoed betekent fors minder WOZ-inkomsten voor gemeenten
18 januari 2022
De sluiting van horecapanden als gevolg van de coronamaatregelen heeft mogelijk ook gevolgen voor gemeenten. Horecapanden krijgen te maken met een economische waardedaling. De eigenaren van deze panden eisen nu dat dit wordt vertaald in een verlaging van de WOZ-waarde en dus ook de te betalen onroerendezaakbelasting. Dit betekent dat gemeenten kunnen rekenen op fors minder inkomsten. Amsterdam heeft als één van de eerste gemeenten gehoor gegeven aan de oproep en de WOZ-waarde verlaagd. Dit heeft ook gevolgen voor de te betalen afvalstoffenheffing, want ook deze is op de WOZ-waarde gebaseerd. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is de aangeboden verlaging nog niet voldoende. Als Amsterdam bij aangespannen procedures in hete ongelijk wordt gesteld betekent het een verlies aan inkomsten van minstens miljoen euro voor de gemeentekas.
Niet overal grote verliezen
Niet overal klagen de horeca ondernemers steen en been. Omdat reizen naar het buitenland niet of minder mogelijk was, vierden veel Nederlanders vakantie in eigen land. Daardoor deden hotels in bepaalde regio’s juist goede zaken. Amsterdamse ondernemers hadden vooral te lijden van het wegblijven van toeristen uit het buitenland en zakelijke reizigers. De VNG kwam in met een handreiking voor het vaststellen van de economische waarde van horecapanden in coronatijd. Naast Amsterdam overwegen enkele regio’s in Nederland het voorbeeld te volgen om de OZB te verlagen voor horeca ondernemers. Omdat ook de waterschappen de WOZ-waarde gebruiken als uitgangspunt voor het berekenen van belastingen profiteren de ondernemers ook hier van een korting.
Kortingspercentages in Amsterdam
Uit een nieuwsbrief van de gemeente blijkt dat hoteleigenaren kunnen rekenen op een korting op de WOZ-waarde die oploopt tot 11%. Voor restaurants en lunchrooms wordt een korting van 4% geboden. Naast deze korting profiteren horecaondernemers ook van een huurkorting. De Hoge Raad heeft er eind december een rekenmodel voor gepresenteerd. Koninklijke Horeca Nederland vindt de door de gemeente Amsterdam geboden korting volstrekt onvoldoende. Zij redeneren dat de horeca als gevolg van coronamaatregelen 40% van de tijd gesloten was in 2021. Een korting van 40% op de gemeentelijke belastingen vinden zij dan ook gerechtvaardigd.
Hans Scherff van Ostraka Belastingadviseurs ziet het een stuk genuanceerder. De WOZ en dus ook de belasting wordt individueel bepaald. Daarbij spelen verschillende factoren een rol. Hoe lang loopt het huurcontract? Heeft het restaurant of café een terras? Op welke locatie is het pand gevestigd? Deze factoren moeten allemaal meewegen bij het bepalen van een korting op de gemeentelijke belastingen, want ze spelen allemaal een rol bij het bepalen van de gederfde inkomsten.
Proceskosten voor gemeenten
Naast verlies van inkomsten als horecapanden als gevolg van economische waardedaling inderdaad minder WOZ-inkomsten opleveren, speelt er voor gemeenten nog een ander punt. Een horecaondernemer die in beroep gaat tegen de vastgestelde WOZ-waarde en gelijk krijgt van de rechter, zorgt ook nog eens voor extra proceskosten. Voor alle verloren zaken draait de gemeente daar immers voor op. Deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s per zaak. Het verlies aan WOZ-inkomsten is voor grote gemeenten enkele miljoenen, maar ook kleinere gemeenten moeten rekening houden met enkele tonnen minder inkomen uit OZB.
Bron: Het Financieele Dagblad