Vrijspraak na negen jaar strijd: vastgoedondernemers Rudy Stroink en Saskia van Bohemen blikken terug op zware periode

9 september 2024

In augustus 2023 komt er eindelijk een einde aan de negen jaar durende juridische strijd van vastgoedondernemers Rudy Stroink en Saskia van Bohemen. Met de vrijspraak van het hof in Zwolle wordt hun naam gezuiverd, maar de afgelopen jaren hebben hun leven drastisch veranderd.

Een onverwachte aanklacht

De zaak tegen Stroink en Van Bohemen begon in 2015 toen ze werden beschuldigd van omkoping en valsheid in geschrifte. De beschuldigingen waren gerelateerd aan een contract met Google voor de verhuur van datacentra in Groningen en de Eemshaven. Stroink, destijds oprichter van vastgoedontwikkelaar TCN, en zijn vrouw Saskia, die ook een belangrijke rol speelde binnen het bedrijf, werden ervan verdacht een voormalig Google-manager smeergeld te hebben betaald via een tussenpersoon.

De beschuldigingen veroorzaakten een mediahype en Stroink, bekend als ‘Mr. Clean’ vanwege zijn sterke morele standpunten in de vastgoedwereld, werd plotseling in de schijnwerpers gezet als verdachte. Zijn eerlijkheid werd in twijfel getrokken, en het stel voelde zich publiekelijk veroordeeld, nog voor een rechter een uitspraak had gedaan.

Veroordeling en nasleep

In 2018 werden Stroink en Van Bohemen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen. De rechtbank oordeelde dat ze op de hoogte waren van de betalingen aan de Google-manager, ondanks dat er ook tegenstrijdige getuigenverklaringen waren. Het stel ging in hoger beroep, maar moest jarenlang wachten op een uitspraak, mede door de coronacrisis.

In de tussenliggende jaren veranderde hun leven drastisch. Ze werden sociaal geïsoleerd, verloren hun huis, konden geen hypotheek of verzekeringen meer afsluiten, en hun internationale reizen werden beperkt vanwege hun strafblad. Het vastgoedbedrijf TCN was al in 2012 failliet gegaan, en in 2022 volgde het faillissement van Pastoe, het meubelbedrijf waarin het echtpaar zich volledig had gestort.

Vrijspraak, maar de schade blijft

Pas in de zomer van 2023 komt de langverwachte vrijspraak: er is onvoldoende bewijs voor de beschuldigingen. De verklaringen van de betrokken Amerikanen, die hun getuigenissen in ruil voor strafvermindering gaven, waren voor het hof onvoldoende overtuigend. Ondanks de formele zuivering van hun naam, blijft de schade groot. Hun reputatie heeft een deuk opgelopen en het stel heeft jarenlang onder enorme druk geleefd.

Een nieuwe start en een toekomst buiten Nederland

Hoewel de vrijspraak een verlichting biedt, blijft het stel zich richten op de toekomst. Stroink werkt als coach en adviseur voor verschillende bedrijven, terwijl Van Bohemen sinds kort interim-directeur is bij een dochteronderneming van Entweder. Het echtpaar wil de anonimiteit opzoeken en overweegt om over enkele jaren naar het buitenland te emigreren, waar ze opnieuw kunnen beginnen.

Voor nu proberen Stroink en Van Bohemen hun leven weer op te bouwen, maar de herinneringen aan de lange strijd blijven hen bij. De zaak heeft diepe sporen nagelaten, maar zoals Stroink zegt: “We hebben veel aan elkaar. Waar we ook heen gaan, samen komen we er altijd wel uit.”

Bron: nrc.nl