Vraag naar kantoorgebouw met beleving neemt fors toe: ‘We moeten logischer gaan nadenken’
19 september 2024
De Nederlandse kantorenmarkt heeft te maken met grote veranderingen. Hoewel er nog steeds een overschot aan kantoren is, heeft de manier waarop werknemers hun werkplek gebruiken een grote verschuiving doorgemaakt. Door de opkomst van hybride werken stellen werknemers nieuwe eisen aan hun werkomgeving. Dit resulteert in een groeiende vraag naar kantoren met meer beleving en sociale voorzieningen, terwijl verouderde kantoorlocaties steeds minder gewild zijn.
De gevolgen van hybride werken
Hybride werken, een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor, heeft de vraag naar kantoorruimte aanzienlijk beïnvloed. Frank Verwoerd, hoofd onderzoek bij CBRE, legt uit dat de behoefte aan vaste werkplekken en kantoorruimte de afgelopen jaren is afgenomen. Dit begon al voor de coronapandemie, maar werd versneld door de opkomst van parttime werk. Dit heeft geleid tot een grootschalige transformatie van kantoorruimte tussen 2009 en 2018. Veel kantoren zijn sindsdien omgebouwd naar andere functies, zoals woningen.
Minder kantoren, maar ook minder leegstand
De kantorenmarkt is gestabiliseerd, met momenteel 8% leegstand, een halvering ten opzichte van 2009. Echter, dit percentage is gebaseerd op een kleiner aantal kantoren. Vooral op minder populaire locaties, zoals aan de oostgrens van Nederland en in Limburg, blijft de leegstand hoog. Dit is deels te wijten aan de bouwwoede die ontstond tijdens de dotcom-hype rond de eeuwwisseling, toen er veel kantoren werden gebouwd op plekken zonder veel voorzieningen of beleving. Tegenwoordig is er juist meer vraag naar kantoren op locaties waar mensen graag werken, met voorzieningen in de buurt.
De transformatie van kantoren naar woningen
Na de financiële crisis van 2008 werden veel kantoren omgebouwd tot woonruimte, wat een belangrijke oplossing bood voor zowel de leegstand van kantoren als het woningtekort. Meer dan vijf miljoen vierkante meter kantoorruimte werd sinds 2009 getransformeerd tot woningen. Hoewel deze transformaties de laatste jaren minder vaak voorkomen, is er volgens vastgoedexperts nog steeds een overschot aan kantoren op locaties die niet aansluiten bij de huidige vraag.
De veranderende rol van kantoren na de coronapandemie
De coronapandemie heeft de behoefte aan kantoorruimte verder veranderd. Doordat veel medewerkers tegenwoordig deels thuiswerken, staan veel kantoren gedeeltelijk leeg. Dit heeft een negatieve invloed op de werkbeleving, omdat te veel leegte de dynamiek op kantoor schaadt. Medewerkers willen nu meer van een kantoor dan alleen een werkplek. Kantoren transformeren steeds meer naar sociale hubs, waar samenwerking en verbinding centraal staan.
De mens staat centraal in de kantoorruimte van de toekomst
Volgens vastgoedexpert Van der Sluys verschuift de focus van kantoorruimte steeds meer naar de behoeften van de mens. Dit betekent dat werkplekken in de toekomst minder belangrijk worden, terwijl sociale ruimtes en ontmoetingsplekken een grotere rol gaan spelen. Duurzaamheid en nabijheid van voorzieningen worden daarbij steeds belangrijker. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Holland zien we een toename van gemengde functies in kantoorruimtes, zoals de combinatie van werkplekken met woningen, horeca en winkels.
In Amsterdam, de stad met de meeste kantoren in Nederland, blijft de vraag naar goed bereikbare en veelzijdige kantoorruimtes hoog. Gemiddeld zijn kantoren in Nederland 522 vierkante meter groot, maar de kantoren in Amsterdam zijn relatief klein vergeleken met andere steden. Terwijl de vraag naar kantoorruimte blijft evolueren, staat vast dat de manier waarop we werken en leven steeds meer vervlochten raakt.
Bron: cobouw.nl