Vesteda houdt rem op nieuwbouw door regels en gelddruk

10 april 2025

Moeizame rekensom door middenhuurregulering

De Jonge waarschuwt voor aanzienlijke terugval in woningbouw in 2024Voor wie hoopte dat grote beleggers als Vesteda de motor zouden zijn achter nieuwe huurwoningen, is er weinig goed nieuws. In het jaarverslag laat de woningbelegger weten dat ook 2024 een voorzichtig investeringsjaar wordt. De oorzaak ligt voor een groot deel bij de aangescherpte regulering van de middenhuur. Nieuwe projecten zijn daardoor lastig rendabel te maken, zeker als het gaat om grootschalige nieuwbouw in stedelijke gebieden.

De combinatie van stijgende bouwkosten, dalende rendementen en strengere regelgeving zorgt ervoor dat nieuwe acquisities nauwelijks van de grond komen. En dus blijft Vesteda vooral zoeken naar kansen met potentie, maar zonder de ambitie om grootschalig bij te kopen.

Verduurzamen als alternatief voor investeren

In plaats van grootschalige nieuwbouw, zet Vesteda meer in op het verbeteren van het bestaande bezit. Dat blijkt niet alleen efficiënter, maar ook rendabeler. Verduurzaming van bestaande huurwoningen biedt volgens de organisatie goede kansen op een stabiel rendement, zonder de risico’s en onzekerheden van nieuwe projecten.

Het beperkte kapitaal dat beschikbaar is, moet bovendien over meerdere doelen verdeeld worden. Naast verduurzaming spelen ook zogeheten redemptieverzoeken een rol: beleggers, waaronder pensioenfondsen, willen hun geld deels terugtrekken uit vastgoedfondsen. Dat beperkt de ruimte om te investeren in groei.

Nieuwbouwprojecten op laag pitje

Vesteda investeerde vorig jaar in slechts één nieuwbouwproject: achttien eengezinswoningen in het Rotterdamse Zuiderhof. Eerder kocht de belegger daar al 160 woningen, maar het is duidelijk dat nieuwe aankopen zeldzaam zijn geworden. Toch spreekt het bedrijf de ambitie uit om dit jaar meer te doen dan de beperkte activiteit van vorig jaar, al blijft het tempo bescheiden.

Volgens Ronald Beemsterboer, hoofd investeringsrelaties bij Vesteda, is het maken van scherpe keuzes noodzakelijk. “We willen investeren in middenhuur, maar het moet wel haalbaar zijn. Op dit moment kunnen we met verduurzaming minstens zoveel bereiken als met nieuwbouw.”

Financieel herstel ondanks investeringspauze

Hoewel het investeringsvolume laag lag, was 2023 financieel een opvallend goed jaar voor Vesteda. De netto-huurinkomsten stegen met vijf miljoen euro naar een totaal van 289 miljoen. De totale waarde van de vastgoedportefeuille klom van 8,7 naar 9,8 miljard euro.

Het meest in het oog springende cijfer: een nettowinst van 1,1 miljard euro. Dat is een forse ommekeer vergeleken met het verlies van 657 miljoen euro in 2023. De winst is voor een groot deel te danken aan positieve herwaarderingen binnen de portefeuille, een teken dat bestaand vastgoed onder de juiste omstandigheden nog steeds waarde oplevert.

Bron: fd.nl