Verwaarloosde villa Ivicke in Wassenaar wordt op last van rechter ontruimd
29 december 2021
Sinds 2018 wordt de bekende villa Ivicke in Wassenaar gekraakt. Het verwaarloosde pand is eigendom van het beursgenoteerde Bever Holding. De rechter heeft nu de ontruiming van de villa gelast. Binnen zes weken na de uitspraak, die in december 2021 werd gedaan, moeten de krakers vertrekken. De rechter oordeelt dat het belang van de eigenaar zwaarder weegt dan het belang van de huidige bewoners. Er is volgens het oordeel van de rechter geen leegstandsgevaar, omdat de eigenaar kan aantonen dat er planen zijn om de villa om te bouwen tot kantoorruimte. Hiervoor werden tekeningen van een architect ter zitting overlegd.
Opzettelijke verwaarlozing
De meest recente uitspraak inzake de ontruiming van villa Ivicke is geheel anders dan een eerder oordeel van de rechter. Toen wogen de belangen van de bewoners wel zwaarder. Bij dit oordeel woog mee dat eigenaar Bever Holding een bedenkelijke reputatie heeft. Het bedrijf wordt ervan beticht panden op te kopen en deze opzettelijk te laten verkrotten. Gemeenten willen deze monumentale panden vervolgens ‘redden’ en betalen een flink bedrag om het pand van de belegger over te nemen. Joost Rutteman, de advocaat van de krakers, is teleurgesteld dat dit aspect door de rechter deze keer niet is meegenomen. Volgens Rutteman zijn er voldoende gronden voor een hoger beroep. Zo heeft Bever Holding nog geen vergunningen aangevraagd voor de beoogde verbouwing. Als de krakers de beslissing van de rechter willen aanvechten is haast geboden, want de ontruiming mag zes weken na de uitspraak worden uitgevoerd.
Last onder bestuursdwang
De gemeente Wassenaar kreeg van de rechter wel gelijk in de zaak die handelde over een last onder bestuursdwang die aan Bever Holding was opgelegd. Vanwege het ernstig achterstallig onderhoud werd een bouwstop opgelegd. Het pand moest water- en winddicht worden gemaakt om te voorkomen dat villa Ivicke, een Rijksmonument, nog verder zou verpauperen. De kosten die de gemeente hiervoor maakte, ruim een miljoen euro, wil zij op Bever verhalen.
Bron: Het Financieele Dagblad