Verstening in steden neemt toe ondanks aandacht voor natuurinclusief bouwen

17 maart 2025

Meer tegels, minder groen

Populaire spindoctor Jack de Vries moet huisjesmelkers aan beter imago helpenHoewel bouwbedrijven steeds vaker natuurinclusief bouwen, zet dat nauwelijks zoden aan de dijk. Nieuw onderzoek van ingenieursbureau Sweco en Natuur & Milieu laat zien dat steden de afgelopen vijf jaar juist verder versteend zijn. Meer dan de helft van de buurten in de 32 grootste gemeenten is minder groen dan voorheen, met name in de vier grootste steden, waar dit percentage zelfs op 70% ligt.

Dit is in strijd met de Europese doelstellingen: tot 2030 mag de hoeveelheid groen in stedelijke gebieden niet afnemen, en daarna moet er zelfs jaarlijks groen bij komen. Volgens de onderzoekers is vergroening geen luxe, maar een noodzaak. “Groene steden zijn essentieel voor het tegengaan van hitte- en wateroverlast, het welzijn van bewoners en de biodiversiteit,” staat in het rapport, dat deze week werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer inwoners, minder groen

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 3,6 miljoen Nederlanders in een versteende omgeving wonen. Een belangrijke oorzaak is dat het aantal inwoners en woningen in stedelijke gebieden sneller toeneemt dan het aantal vierkante meters groen. In de onderzochte buurten kwamen er de afgelopen vijf jaar ruim 234.000 woningen bij, terwijl het aantal groene openbare ruimtes juist afnam.

De onderzoekers pleiten voor strengere regelgeving om de waarde van groen in bouwprojecten te waarborgen. Ze stellen voor om een verplichte landelijke groennorm in te voeren, zodat elke buurt minimaal 75 m² openbaar groen per woning heeft en binnen loopafstand over een aaneengesloten groengebied van minstens 1 hectare beschikt.

Minister ziet geen noodzaak voor verplichte groennorm

Minister Mona Keijzer ziet niets in een landelijke verplichting en wijst erop dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor voldoende groenvoorzieningen. In haar brief aan de Tweede Kamer benadrukt ze het belang van groen voor leefbaarheid en sociale cohesie, maar ze ziet meer in lokale initiatieven dan in landelijke regelgeving.

Wel wijst ze op projecten zoals het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen, waarbij sinds 2020 al ruim 14 miljoen vierkante meter verharding is vervangen door groen. Dit soort initiatieven laat volgens haar zien dat vergroening ook zonder verplichtingen mogelijk is.

Ondertussen blijft de uitdaging bestaan: hoe zorgen we ervoor dat steden ondanks verdichting leefbaar en groen blijven?

Bron: cobouw.nl