Verplichte verduurzaming? Huiseigenaren zeggen ‘nee bedankt’
23 september 2024
Grote weerstand tegen overheidsmaatregelen
Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat 70% van de huiseigenaren tegen verplichte verduurzaming van hun woning is. Hoewel veel woningeigenaren de noodzaak van verduurzaming inzien, willen ze zelf bepalen hoe ze dit aanpakken. Overheidsmaatregelen zoals de verplichte installatie van een warmtepomp of het gasvrij maken van wijken, stuiten op veel verzet. Subsidie blijft een belangrijke voorwaarde om verduurzamingsstappen te kunnen zetten.
Van het gas af? Liever niet
Een van de meest controversiële maatregelen is de bevoegdheid die gemeenten krijgen om wijken van het gas af te halen en over te laten stappen op alternatieven zoals warmtenetten. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, hebben gemeenten vanaf juli 2025 de macht om deze veranderingen acht jaar van tevoren aan te kondigen. Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de huiseigenaren hier weinig voor voelt, voornamelijk door angst voor hogere energielasten.
Warmtepomp verplichting: ook veel weerstand
De verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een (hybride) warmtepomp te installeren, leidt eveneens tot veel tegenstand. Hoewel het kabinet inmiddels heeft aangegeven deze verplichting te schrappen, blijft het onderwerp gevoelig onder huiseigenaren die vrezen voor de hoge kosten van verduurzaming zonder directe voordelen in energiebesparing.
Hypotheekrenteaftrek blijft heilig
Ook de hypotheekrenteaftrek ligt gevoelig bij huiseigenaren. Uit het VEH-onderzoek blijkt dat ruim 40% van de leden wil dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid blijft, terwijl 14% zelfs pleit voor verruiming van de regeling. Vooral huiseigenaren met lagere inkomens zijn fel tegen verdere versobering van de aftrek, omdat zij bang zijn voor hogere maandlasten.
Economische argumenten versus woningbezitters
Economen en De Nederlandsche Bank pleiten voor een afbouw van de fiscale voordelen van het eigen woningbezit, omdat dit een ongelijk speelveld creëert tussen huurders en kopers. Ze stellen voor om de eigen woning van box 1 naar box 3 van de inkomstenbelasting te verplaatsen, wat de hypotheekrenteaftrek zou verminderen. Echter, 76% van de VEH-leden staat negatief tegenover het idee om vermogensbelasting te gaan betalen over de overwaarde van hun woning.