Bij de verkoop van een woning wordt het biedlogboek binnenkort verplicht
18 juli 2022
Minister De Jong van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil het biedlogboek bij verkoop van een woning zo snel mogelijk verplicht maken. Na een stroom van klachten over misstanden bij het bieden op koopwoningen raakten zowel de overheid als makelaars ervan overtuigd dat er meer transparantie moet komen bij de verkoop van een huis. Brancheverenigingen NVM VBO en Vastgoedpro kondigden eerder al aan dat hun leden vanaf 2023 een biedlogboek moeten gebruiken. De minister wil dit nu voor alle huizenverkopen verplichten, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Meer transparantie binnen de woningmarkt
Met het biedlogboek willen de drie initiatief nemende makelaarsverenigingen aangeven dat zij transparantie hoog in het vaandel hebben. Wanneer iemand een bod doet op een woning kan hij na afloop om inzage van het biedlogboek vragen. Hierin wordt – anoniem, uiteraard – vastgelegd wanneer welk bod is gedaan. Zo kun je dus zien of je te veel overboden hebt. Koop je een huis voor 425.000 euro terwijl degene onder jou ‘slechts 415.000 euro bood dan kun je immers stellen dat je 9.000 euro te veel geboden hebt, of eigenlijk 9.999,99. Zo moet worden voorkomen dat makelaars aspirant kopers aanzetten om een hoger bod te doen terwijl dat feitelijk niet nodig is. Malafide makelaars passen deze tactiek soms toe omdat hun courtage afhangt van de verkoopprijs. Ook verkopers zijn verre van blij met dit soort praktijken maar staan er vaak buiten. Bovendien draaien zij op voor de hogere courtage voor de makelaar.
Wet Eerlijk Koopproces
Het biedlogboek moet onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe Wet Eerlijk Koopproces. Hierin komen ook regels om misstanden aan de kaak te stellen. De minister stelt voor dat de drie brancheverenigingen een gezamenlijk systeem voor tuchtrecht gaan opzetten. Na de zomer komt De Jonge met meer details over de wettelijke regeling, hij wil met name het biedlogboek zo snel mogelijk invoeren.
Bron: Het Financieele Dagblad