Verkoop van nieuwbouwwoningen stijgt fors

15 juli 2024

In het eerste kwartaal van 2024 werden in Nederland 4.477 nieuwbouwkoopwoningen verkocht, een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS, Kadaster en Eurostat. Ondanks deze toename blijft het aantal verkochte woningen nog onder het recordniveau van het eerste kwartaal van 2022, toen er 6.868 nieuwbouwwoningen werden verkocht.

PrijsontwikkelingFors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

De prijsindex voor nieuwbouwkoopwoningen steeg met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze index corrigeert voor verschillen in kwaliteit en woningtype. Opmerkelijk genoeg daalde de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen wel van 499.000 euro naar 493.000 euro. Voor bestaande koopwoningen was er juist een stijging van de gecorrigeerde prijzen met 3,8 procent, wat de eerste stijging sinds eind 2022 betekende. De totale huizenprijsindex, die zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen omvat, steeg met 3,6 procent.

Europese vergelijking

Nederland bevindt zich in de middenmoot van Europese landen wat betreft de huizenprijzen. In de Europese Unie stegen de prijzen gemiddeld met 1,3 procent in het eerste kwartaal, waarbij in negentien lidstaten de prijzen hoger waren dan een jaar eerder. De grootste stijging deed zich voor in Polen (+18 procent), terwijl Luxemburg juist een sterke daling van 11 procent noteerde.

Bron: cobouw.nl