Verhuurmakelaars in zwaar weer door massale verkoop huurwoningen
10 maart 2025
Minder verhuuropdrachten dwingt makelaars tot heroriëntatie
Veel verhuurmakelaars verkeren in zwaar weer nu particuliere vastgoedbeleggers hun huurwoningen in rap tempo verkopen. Door strengere regelgeving en hogere belastingdruk kiezen veel beleggers ervoor om hun panden van de hand te doen, waardoor het aantal verhuuropdrachten sterk terugloopt. Dit dwingt verhuurmakelaars tot een heroriëntatie op de markt of zelfs het beëindigen van hun activiteiten.
Volgens Patrick Smolders, voorzitter van de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA), is de situatie nijpend. Binnen enkele maanden zijn al twee van de zestig aangesloten makelaars gestopt, en hij verwacht dat er nog velen zullen volgen. “Er valt bijna niets meer te verhuren,” zegt Smolders. Voor kleinere makelaarskantoren, die sterk afhankelijk zijn van verhuuropdrachten, betekent dit een serieuze bedreiging voor hun voortbestaan.
Verkoopgolf onder vastgoedbeleggers raakt de markt
Het teruglopende aanbod op de huurmarkt is het directe gevolg van de huidige wetgeving. Beleggers worden geconfronteerd met hogere vermogensbelasting, strengere regulering van huurprijzen en het verdwijnen van tijdelijke huurcontracten. Dit maakt doorverhuur minder aantrekkelijk, waardoor veel vastgoedeigenaren hun woningen liever verkopen aan koopstarters.
Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in het laatste kwartaal van 2023 meer dan 20.000 huurwoningen zijn verkocht, het hoogste aantal sinds 2020. Vooral particuliere beleggers doen hun bezit van de hand. Dit heeft niet alleen impact op huurders, die steeds moeilijker een woning vinden, maar ook op de verhuurmakelaars die afhankelijk zijn van een gezonde huurmarkt.
Kleine verhuurmakelaars zwaar getroffen
De gevolgen laten zich al voelen in de sector. De Haagse verhuurmakelaar A&N Vastgoed ging vorig jaar failliet door een gebrek aan opdrachten. Ook Iris Meijer, die elf jaar lang als verhuurmakelaar actief was in Utrecht en Haarlem, moest haar activiteiten stopzetten. “We gingen van tweehonderd woningen onder beheer naar twee,” vertelt ze. “Dan houdt het op.”
Ook Cynthia Noordhoek, oprichter van een online verhuurmakelaardij, zag de markt drastisch veranderen. “Toen in 2022 duidelijk werd welke maatregelen eraan kwamen, zag je de onzekerheid bij beleggers toenemen. Niemand durfde meer nieuwe huurwoningen te ontwikkelen, en mijn opdrachten liepen fors terug.”
Verhuurmarkt onder druk, woningzoekers hebben het zwaar
Voor huurders wordt de zoektocht naar een betaalbare woning steeds lastiger. Directeur Frank de Vroed van Rotsvast ziet een ongekende stijging in het aantal reacties op huurwoningen. “Een appartement van €1000 per maand adverteren in Den Haag? Dat levert meteen honderden reacties op.”
Om te overleven in de veranderende markt zoeken sommige makelaars naar nieuwe inkomstenbronnen. Rotsvast richt zich nu bijvoorbeeld op advies over verduurzaming en huurpunten voor beleggers. Maar voor kleinere verhuurmakelaars zijn de alternatieven beperkt. “Je kunt de woningen die je verhuurde gaan verkopen,” zegt Smolders, “maar dan is het eenmalig, en daarna ben je je business kwijt.”
Terwijl beleggers massaal woningen van de hand doen en huurders steeds moeilijker een huis vinden, lijkt het voor verhuurmakelaars een kwestie van aanpassen of verdwijnen. Hoe de markt zich verder ontwikkelt, zal afhangen van de regelgeving en de bereidheid van beleggers om toch te blijven investeren in huurwoningen.
Bron: fd.nl