Het verhogen van het energielabel voor je woning, hoe pak je dat aan?
1 november 2021
Als je een woning wilt verkopen of (opnieuw) verhuren dan is een energielabel nodig. Op het label kan een koper of huurder snel zien hoe energiezuinig de woning is en welke maatregelen hiervoor zijn genomen. Voor het verkrijgen van een energielabel moet een energieadviseur langskomen, je kunt dit dus niet meer zoals tot 1 januari 2020 zelf aanvragen. Deze maatregel is genomen om fraude te voorkomen. De deskundige is immers onpartijdig en zal dus altijd een eerlijk oordeel over de woning geven.
Het verschil tussen G en A++++
Een oud, niet geïsoleerd huis kan energielabel G hebben. Dat is het laagste label dat wordt uitgegeven. Een energie neutrale nieuwbouwwoning kan daarentegen een A++++ label hebben. Bestaande woningen halen dit niveau meestal niet, omdat ze bouwkundig simpelweg niet aan de hoogste eisen voldoen. Maar een label vanaf C is vaak ook al voldoende om een huis gewoon te kunnen verkopen of verhuren zonder dat er al te moeilijk wordt gedaan over het energieverbruik. Bij het bepalen van het energielabel wordt gekeken naar de isolatie van de woning, de verwarming, de voorziening voor warm water en aanvullende maatregelen zoals zonnepanelen. Ook vermeldt het label of de woning voldoende is geïsoleerd om voor verwarming niet afhankelijk te hoeven zijn van aardgas. Dit is belangrijk om te weten, omdat Nederland als het aan de overheid ligt vanaf 2050 ‘van het gas af is’.
De kosten voor het energielabel
Sinds een energielabel niet meer simpel online kan worden aangevraagd zijn de kosten een stuk hoger. Je betaalt al snel een bedrag tussen de 200 en 300 euro. Daar komt bij dat je er rekening mee moet houden dat je het label niet binnen een paar dagen hebt. Er zijn anno 2021 nog onvoldoende vakbekwame energieadviseurs beschikbaar. Je moet dus rekening houden met een wachttijd van minimaal enkele weken. De energieadviseurs kunnen soms ook niet goed vaststellen hoe energiezuinig de woning is. Wanneer en waarmee de spouwmuren of het dak zijn geïsoleerd weet een huiseigenaar vaak niet. De adviseur gaat natuurlijk geen sloopwerk doen om daar achter te komen.
Huiseigenaren maken zich niet druk om het energielabel
Veel huizenbezitters boeit het energielabel niet. Als ze hun woning willen verkopen dan lukt dat toch wel vanwege de krapte op de woningmarkt. Wel kun je bij Triodos Bank een lager bedrag lenen als de woning een laag energielabel heeft. Bij andere banken zoals ABN Amro en Rabobank krijg je een korting op de hypotheekrente als je een energiezuinige woning koopt. Wel zal het belang van het label toenemen bij stijgende energielasten. Als stroom en gas flink duurder worden, dan maakt dat wel degelijk verschil voor de woonlasten. Dan zullen huizenkopers wel degelijk kijken naar het energielabel, zeker als daar ook een indicatie van de kosten voor stroom en eventueel gas in worden vermeld.
Stappen zetten naar verduurzaming
Als een huis een heel laag energielabel heeft dan zijn de eerste stappen om dat te verhogen vaak relatief eenvoudig en ook qua kosten nog wel te overzien. Denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie of het laten plaatsen van dubbel glas. Daarmee kun je vaak al wel tot label D komen. Maar om van een label G woning een label A woning te maken, daarvoor zijn forse investeringen nodig. Vaak wegen de kosten dan bij lange na niet meer op tegen de baten.
Bron: Het Financieele Dagblad