Aan de ‘Kilmaattafel’ wordt hard nagedacht over het verduurzamen van woningen. We moeten allemaal aan de dubbele beglazing, spouwmuren, vloeren en daken moeten worden geïsoleerd en we moeten ‘van het gas af’. Zonnepanelen op alle daken, zuinige energiemeters en we zijn een slordige 100 miljard euro verder. Maar is deze aanpak nu wel zo efficiënt? Berry Kock van Ledadvisor.eu, denkt van niet.

Investeren in duurzaamheid kan anders

Wil je echt iets doen en bovendien voor veel minder geld dan dat de aanpassing van woningen zou kosten, dan kan het ook anders. Het klinkt misschien nu nog wat vreemd, maar een woningcorporatie kan investeren in hoogwaardige, energiezuinige wasmachines, met een A+++ label. Hiervan mogen de bewoners van een complex met huurwoningen gebruik maken en daarvoor betalen ze een maandelijks vast bedrag bij de huur. Dit kan nog verder gaan door te investeren in duurzame verlichting in alle woningen. In landen om ons heen wordt dit principe al toegepast. In Zwitserland zijn appartementencomplexen waar de huurders van dit soort gezamenlijke voorzieningen gebruik maken.

Verduurzaming kan veel goedkoper

In Nederland zijn zo’n 2 miljoen woningen in de sociale huursector die moeten worden aangepast om te voldoen aan duurzame milieueisen. Dat kost ongeveer 50.000 euro per woning. Het duurt jaren voordat deze kosten zijn terugverdiend. Een investering als een gezamenlijk “washok” of energiezuinige verlichting die wordt beheerd en betaald door een woningcorporatie geeft veel lagere kosten. Bij dit verdienmodel is de investering al binnen enkele jaren terug verdiend.

Bron: FD

Aanbevolen opleiding

Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)

De cursus Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan leidt cursisten op om aan de hand van een conditiemeting een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Hierbij is het maken van afgewogen beslissingen op gebied van plannen en begroten van onderhoudsmaatregelen belangrijk. Daarnaast biedt deze cursus ook een inzicht in duurzame producten, trends en innovaties.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
De essentie van duurzaam denken bij een MJOPIn deze module krijgt u een introductie over het verduurzamen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Samen met u zal er gezocht worden naar mogelijke maatregelen en strategieën die kunnen bijdragen aan een duurzaam MJOP.
Opstellen duurzaam meerjarenonderhoudsplanOm een bestaande MJOP, op basis van de conditiemeting conform NEN 2767, te verduurzamen is het implementeren van duurzame materialen en duurzame energie een mooie eerste stap. Er zal gekeken worden naar het huidige materiaalaanbod en welke invloed dit heeft op het energieverbruik binnen een vastgoedobject. Ook zal er gekeken worden naar de opbouw van een DMJOP.
Invloed van een DMJOP op de vastgoedexploitatieDeze module zal in het teken staan van planvorming en de invloed van het verduurzamen van een MJOP op de vastgoedexploitatie. Hierbij zal er naast de kwantitatieve aspecten, zoals kostenbesparing, ook gekeken worden naar de kwalitatieve aspecten, zoals werksfeer verbetering, voor een effectief plan.
Duurzaamheid, een dynamisch begripDuurzaamheid is een dynamisch begrip. Binnen deze module zal er gekeken worden in welke vorm(en) dit begrip zich kan manifesteren binnen vastgoed. Ook zullen de huidige trends en actualiteiten omtrent duurzaamheid in de bouw worden besproken.
Invloed van duurzaamheid op de vastgoedwaardeDeze module draait om de invloed van duurzaamheid op de waarde van vastgoed. Er zal gefocust worden op het leren lezen van een taxatierapport en de effecten van verduurzamingsmaatregelen op de vastgoedwaarde.
Duurzaam meerjarenonderhoudsplan en BIMDe enorme hoeveelheid aan data die hierbij gegenereerd wordt bij een project en het feit dat rollen en verantwoordelijkheden van partijen regelmatig verschuiven, vraagt om een goede ordening en structuur. Hiervoor is Bouw Informatie Modellering (BIM) de oplossing: een digitale representatie van de fysieke en functionele aspecten van een (bouw)proces.

Ook interessant


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Cursus Conditiemeting NEN 2767 en MJOP

Na afloop van deze 3-daagse cursus Conditiemeting NEN 2767 en MJOP zijn cursisten in staat om een (bouwkundige) onderhoudsinspectie conform NEN-2767 uit te voeren, benodigde maatregelen te benoemen, daarvan de kosten te ramen en deze gegevens te verwerken in een meerjaren onderhoudsplanning (MJOP).


Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP)

De cursus Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan leidt cursisten op om aan de hand van een conditiemeting een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Hierbij is het maken van afgewogen beslissingen op gebied van plannen en begroten van onderhoudsmaatregelen belangrijk. Daarnaast biedt deze cursus ook een inzicht in duurzame producten, trends en innovaties.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: