Verduurzaming van bestaande woningen kan het beste in kleine stappen
3 januari 2022
Het kabinet wil haast maken met de verduurzaming. Maar het verduurzamen van bestaande woningen is nog niet zo eenvoudig. Die kunnen niet zomaar even van het gas af gehaald worden bijvoorbeeld. Maar kleine stappen zetten kan wel. Goede isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp zijn opties die prima kunnen worden toegepast in bestaande woningen en andere panden. Het is daarbij belangrijk dat de financiering landelijk wordt geregeld, uiteraard wel met oog voor mooie lokale initiatieven.
Nationaal Isolatieprogramma
Eén van de initiatieven die het kabinet in het regeerakkoord presenteert is het Nationaal Isolatieprogramma. Met subsidie moeten de komende jaren veel meer huizen maar ook bedrijfspanden en ander vastgoed worden geïsoleerd. Vooral particuliere huizenbezitters en kleinere VvE’s weten vaak niet de weg te vinden als ze subsidie willen voor verduurzaming. Driekwart van de huizenbezitters willen hun huis graag energiezuiniger maken maar de kosten zijn een belemmering. Als er mogelijkheden zijn om goedkoop te lenen zou dat veel huiseigenaren over de streep trekken. Verduurzaming leidt immers direct tot lagere energielasten en een stijging van de waarde van de woning dankzij een beter energielabel.
Overleg met eigenaren van woningen
Om het verduurzamen van bestaande woningen te bespoedigen is goed overleg een must. Lokale overheden moeten met de bewoners in gesprek gaan om te inventariseren waar de knelpunten liggen om de woning energiezuiniger te maken. Vaak is dit een kwestie van financiering. Als daar de pijn grotendeels kan worden weggenomen met een lening of een subsidie kan de verduurzaming in Nederland een boost krijgen. Daarmee wordt de kans een stuk groter dat het kabinet de gestelde klimaatdoeleinden voor de korte en langere termijn gaat halen.
Bron: Het Financieele Dagblad