Bij de verkoop van grond aan de rand van voormalige vliegbasis Soesterberg is ontzettend veel mis gegaan. Er was veel interesse voor de kavels, vooral van particulieren. Het is namelijk een van de duurste en meest gewilde woonlocaties van Nederland. De makelaar van de provincie Utrecht had geïnteresseerden toegezegd een seintje te geven wanneer de kavels in de verkoop zouden gaan. Dit is niet gebeurd. Vervolgens kwamen er veel fouten aan het licht.

De provincie had wel plannen om particulieren ook een kans te geven, maar deze kans is nooit gekomen. Opeens bleken de kavels verkocht aan projectontwikkelaar Samen Thuis. Deze projectontwikkelaar was een zakenrelatie van de makelaar.

Waar ging het mis?

Er zijn veel fouten gemaakt in het verkoopproces. De geïnteresseerden werden niet op de hoogte gebracht toen de kavels in de verkoop kwamen. De makelaar zei hierover dat hij een van de geïnteresseerden vergeten was. De ander had bij wel een bericht gestuurd, maar naar een verkeerd e-mailadres.

De kopers waren ontevreden en besloten daarom om aan de bel te trekken bij de provincie. Hierdoor ontstond er verwarring bij de provincie. Een ambtenaar stuurde in die verwarring een vertrouwelijk verslag naar een van de particuliere kopers. Uit dit verslag bleek dat de particuliere geïnteresseerden überhaupt geen kans hebben gehad. De ontvanger wilde het verslag in de openbaarheid brengen, maar de provincie verhinderde dit.

Uiteindelijk waren er Statenleden die de gang van zaken bij het provinciebestuur zat waren. Ze schakelden de Randstedelijke Rekenkamer in om te onderzoeken wat er precies gebeurd was.

Harde conclusies

De Randstedelijke Rekenkamer meldt dat de verkoop niet professioneel is aangepakt. De makelaar heeft niet gehandeld in het belang van de provincie. Er was geen verkoopplan, geen aansturing, en er waren geen op tijd getekende contracten. Ook over de afhandeling van de klachten is de Rekenkamer niet blij. De gedupeerden konden geen gesprek krijgen bij de provincie. Ze werden afgescheept met juridische brieven.

De huisadvocaat, Van Benthem & Keulen, onderzocht de zaak ook. De conclusie van het rapport: de verkoop was op een goede manier verlopen. Er waren wat opvallende zaken, maar meer niet. De Statenleden hebben dit geheime rapport ook ingezien, maar wisten niet dat het provinciebestuur de opvallende zaken geschrapt had.

Meer problemen bij de provincie

Dit is niet het enige dossier waar de provincie mee worstelt. Zo loopt de aanleg van de Uithoflijn ook uit de hand. De manier waarop de aanleg van de trambaan verloopt, lijkt verdacht veel op het proces van de verkoop van de kavels. De provincie lijkt informatie achter te houden voor bewoners en Statenleden. De Randstedelijke Rekenkamer komt binnenkort met een rapport over deze kwestie.

Aanbevolen opleiding

Aankoop en verkoop van vastgoed

Rechten, verplichtingen, vereisten en overeenkomsten omtrent het aankopen en verkopen van vastgoed zullen in deze module aan bod komen.

Toon modules Ga naar de opleiding >>

Ook interessant


Juridische Aspecten Vastgoed

De cursus Juridische Aspecten Vastgoed biedt u een integrale en systematische benadering voor het aanpakken van juridische vraagstukken met betrekking tot vastgoed. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op omgevingsrecht, bouwrecht, huurrecht en de aankoop en verkoop van vastgoed.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: