Vastgoedbeleggingen nog steeds in de wachtstand

17 juli 2024

In de afgelopen zes maanden is de markt voor vastgoedbeleggingen in Nederland gekrompen met 2% op jaarbasis, volgens vastgoedadviseur Colliers. Het herstel dat na een historisch slecht jaar werd verwacht, is uitgebleven. Beleggers blijven voorzichtig vanwege hoge kosten en onzekerheden in de markt. Veel hoop is gevestigd op Prinsjesdag, in de verwachting dat het nieuwe kabinet maatregelen zal aankondigen om de kosten te verlagen, zoals een verlaging van de overdrachtsbelasting.

Terugval in beleggingenGrote zorgen bij stadsbesturen om snel stijgende schulden van inwoners

In vergelijking met dezelfde periode in 2023 waren er dit jaar minder nieuwe beleggingen in kantoorpanden en industrieel en logistiek vastgoed. Deze daling werd niet gecompenseerd door hogere transactievolumes in andere segmenten, hoewel beleggingen in winkelpanden wel verdubbelden. De totale investeringen in vastgoed bleven hierdoor achter bij de verwachtingen.

Oorzaken van de daling

De aanzienlijke daling van vastgoedbeleggingen in 2023 is het gevolg van verschillende factoren, waaronder de hoge overdrachtsbelasting, de stijging van de rente en andere ongunstige fiscale maatregelen. Vastgoed wordt zwaarder belast door nieuwe regels in box 3, wat beleggers afschrikt. Ondanks deze uitdagingen is Colliers optimistisch dat een marktherstel richting de €10 miljard dit jaar nog steeds haalbaar is.

Rol van particuliere investeerders

In de eerste helft van dit jaar waren particuliere investeerders de belangrijkste spelers op de vastgoedmarkt. Opvallend is de toename van woningcorporaties die meer vastgoed kopen. Dit komt doordat zij door gunstige leningsvoorwaarden minder rente hoeven te betalen dan andere vastgoedbeleggers, waardoor ze een competitief voordeel hebben.

Vooruitzichten en verwachtingen

De markt voor vastgoedbeleggingen blijft onzeker, met beleggers die afwachten op mogelijke kostenverlagingen en andere stimulerende maatregelen van de overheid. Prinsjesdag wordt gezien als een cruciaal moment voor de toekomst van de vastgoedmarkt in Nederland. De hoop is dat gunstige beleidsmaatregelen zullen helpen om de markt weer op gang te brengen en het vertrouwen van beleggers te herstellen.

Bron: fd.nl