In steden zoals Tilburg wordt er hard gewerkt om oude, onaantrekkelijke gebouwen om te vormen tot plekken die veel bezoekers trekken.

Vroeger kende de achterkant van station Tilburg enkel onaantrekkelijke industrie. Omringd door hekken stond een serie industriële loodsen die alleen toegankelijk waren voor NS-medewerkers. Onlangs is dat veranderd en is het omheinde gebied, de Spoorzone, hard bezig om de nieuwe trekpleister van Tilburg te worden. Met openlucht en foodmarkten, horeca in oude treinwagons, een ontdekstation en een skatehal voor jonge bezoekers wordt de oude industrie langzaam omgevormd tot nieuwe hotspot.

Pioniers aan het roer

De gebouwen in de Spoorzone zijn in 2011 in handen gekomen van de gemeente Tilburg. Hierbij is besloten om de historische panden te behouden en een gebied te creëren waar de hoogopgeleide Tilburger na zijn studie graag verblijft. Ook moeten de andere stadsbewoners zich er thuis voelen. De gebouwen dienen als drager voor een complete gebiedstransformatie. De gemeente gaf pioniers de kans om te experimenteren in het gebied. Deze strategie is gekozen om een plek te krijgen die interessant is, waar ook mensen van buiten Tilburg naartoe komen.

Toekomstperspectief

De vraag is nu hoelang de Spoorzone een hotspot blijft. Wanneer de locatie aantrekkelijker wordt voor het bezoek, wordt het ook aantrekkelijker voor investeerders. Wethouder De Vries maakt zich sterk voor de kleine partijen die waarde creëren voor de stad. Op deze manier hoopt hij te voorkomen dat grote concerns als Starbucks de plek gaan overnemen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Aanbevolen opleiding

Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Introductieles Business Case voor Vastgoedontwikkeling
Kernmodule Business CaseEen heldere Business Case is een voorwaarde voor het starten van een project.
VastgoedwaardeEen belangrijke doelstelling van vastgoed is dat het toegevoegde waarde creëert voor de (eind)gebruikers en voor alle deelnemers in de keten van het bouw- en beheerproces.
Opbrengsten en kostenInzicht in de waarde van vastgoed en in de exploitatie (zowel kosten als opbrengsten) is een voorwaarde voor het nemen van goede investeringsbeslissingen.
RisicomanagementHet doel van risicobeheersing is niet enkel om deze ongewenste gebeurtenissen te benoemen, maar ze ook te kwantificeren en er vervolgens beheersmaatregelen voor te treffen.
ConceptontwikkelingIn de module Conceptontwikkeling wordt gewerkt vanuit een filosofie waarin het samenbrengen van de functionele behoeften en de vormgeving centraal staat. Vanuit deze relatie wordt gewerkt aan sterke concepten voor een succesvolle ontwikkeling.
Projectmanagement Prince2TM BCVGOProjectmanagement is de verantwoordelijkheid neerleggen waar deze thuishoort en van elke werknemer of onderaannemer kwaliteit eisen. Een juiste contractvorm in combinatie met goed georganiseerde audits bevat incentives om het werk in één keer goed te doen.
Ontwerp- & bouwproces en kwaliteitsborgingNadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).
CommunicatieDe eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.
HerontwikkelingDe haalbaarheid van vastgoedconcepten in bestaand vastgoed is afhankelijk van de markt en de kosten van transformatie.
Publiek- en privaatrechtDe cursist leert methoden om snel te inventariseren in hoeverre het ontwerp of gebouw(complex) voldoet aan gestelde wet- en regelgeving.

Ook interessant


Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: