Bron: Het Financieele Dagblad

Burgers pakken hun rol als democratisch participant in de gemeente weer steeds vaker op. Dit resulteert onder andere in meer wijkverenigingen en zwembaden die opgekocht worden door bewoners die het zelf gaan beheren. Deze bewoners geven aan dat ze het onderhoud van de publieke ruimte zelf beter en goedkoper kunnen doen. Burgers willen niet meer alleen klant zijn, maar zelf aan het roer staan.

Tegenwoordig spelen veel gemeenten daarop in, door bijvoorbeeld samenlevingsagenda’s te introduceren. Daarnaast introduceren ze burgerjury’s en buurtbudgetten om de kennis en ervaringen van hun bewoners te benutten. In andere sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de volkshuisvesting vinden bewegingen zoals deze nauwelijks gevolg. Organisaties in deze sectoren zijn de afgelopen decennia hun huurders, patiënten en leerlingen meer gaan zien als cliënt dan als betrokken burgers die mee willen en kunnen praten.

Dit bedrijfsmatige perspectief is achterhaald en een gemiste kans, een verandering is hoog nodig. De school en de woningcorporatie zijn geen organisaties die slechts diensten leveren aan hun klanten. Het zijn gemeenschappen van mensen die met elkaar zijn verbonden. Deze mensen delen hun morele eigenschap van de school of het appartementencomplex met elkaar. Zij zijn dus ook gezamenlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen daarvan, waarbij enkel formele medezeggenschap onvoldoende is.

In de genoemde sectoren moet weer moreel eigenaarschap gecreëerd worden bij huurders, patiënten en leerlingen en hun ouders. Het gegeven dat ‘democratie’ beperkt is tot hetgeen zich in de politieke arena afspeelt staat steeds verder af van de werkelijkheid dat burgers behoefte hebben om zelf het stuur van hun leven in handen te hebben. De brede basis van onze democratie ligt in de maatschappelijke democratie.

 

Aanbevolen opleiding

Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Integraal VastgoedbeheerIntegraal vastgoedbeheer houdt rekening met huisvestingskwaliteit en gebruikerstevredenheid, technisch beheer, financiële aspecten, innovatiemogelijkheden en juridische aspecten.
Klanttevredenheid & HuisvestingskwaliteitHet succes van het vastgoedbedrijf zit in de uitvoering, niet in het maken van plannen. Verhoogde klanttevredenheid en huisvestingskwaliteit levert altijd voordeel op.
Technisch Beheer (VGB)Een belangrijk onderdeel van goed vastgoedbeheer is het voortdurend in technisch goede staat houden van het vastgoed, zodat het aan de beoogde bestemming kan blijven voldoen.
Financiële Aspecten VastgoedbeheerHet streven is om de initiële investering en de vervolguitgaven van de huisvesting over een veel langere periode terug te verdienen.
HuurrechtU krijgt handvatten aangereikt om juridische conflicten in geval van huur en verhuur te voorkomen.
InnovatieInnovaties kunnen op veel verschillende manieren en onderdelen worden bedacht en ingevoerd. De verschillende onderdelen kunnen onderverdeeld worden in incrementele -en radicale innovaties.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Professioneel VvE-Beheer

De cursus biedt u een integrale systematische benadering van VvE-beheer. Tijdens deze cursus komen ook financiële en bouwkundige begrippen aan bod zoals een meerjaren onderhoudsprognose en bouwkundige processen.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: