UBS: De Amsterdamse vastgoedzeepbel is iets minder riskant geworden
20 oktober 2020
Ieder jaar publiceert de Zwitserse bank UBS zijn Global Real Estate Bubble Index. Hierin wordt aangegeven hoe waardevast het vastgoed in verschillende steden is. Amsterdam prijkte vorig jaar op de 4e plaats, maar de situatie lijkt voor dit jaar wat te verbeteren. De index voor Amsterdams vastgoed is vastgesteld op 1,52, dat is 2/100 boven de ‘zeepbelgrens’. Dit komt vooral omdat de verwachting is dat de huizenprijzen in Amsterdam het plafond zo ongeveer hebben bereikt. Afgelopen jaar stegen de prijzen met gemiddeld 4%. In steden als Frankfurt (8%) en Toronto (6%) was de stijging forser en daarmee het risico dat de zeepbel knapt groter.
Huizenprijzen dalen wereldwijd nauwelijks
Ondanks dat er dankzij corona sprake is van een wereldwijde economische crisis die zwaarder is dan we in decennia hebben meegemaakt, dalen de huizenprijzen nauwelijks. Dit komt volgens de uitkomsten van de Global Real Estate Bubble Index door een aantal factoren. Overheden verlenen massaal steun aan bedrijven en zelfstandigen die vanwege de crisis zonder inkomsten zitten. Daarnaast zijn er soepele leenvoorwaarden en is de rente nog steeds historisch laag. Daardoor durven beleggers nog steeds te investeren en worden er ook particulier nog steeds volop huizen gekocht, ondanks dat de prijzen vaak ver boven de realistische marktwaarde liggen.
Risico op sterke prijsdalingen lijkt mee te vallen
Amsterdam kwam voor het eerst op de lijst van UBS voor in 2017. Toen noteerde de Nederlandse hoofdstad de 8e plaats in de lijst van 25 steden van de Global Real Estate Bubble index. Sindsdien klom Amsterdam gestaag. Volgens UBS was het risico op een sterke prijsdaling van vastgoed in Amsterdam heel groot als er een economische crisis zou uitbreken. Nu die crisis een feit is en scherpe prijsdalingen van woningen uitblijven, blijkt dat een verkeerde inschatting te zijn geweest.
Bron: Het Financieele Dagblad