Twee miljoen huizen in Nederland kunnen worden verwarmd met een hybride warmtepomp
15 september 2021
Een hybride warmtepomp, een pomp waarbij de verwarming van een woning deels ook nog met gas gebeurt, kan in zo’n 2 miljoen woningen worden geïnstalleerd blijkt uit onderzoek. Dat betekent dat deze huishoudens voor ongeveer 2.500 euro kunnen verduurzamen. Deze oplossing is dus een stuk goedkoper dan een warmtepomp zonder ondersteuning van gas of een ander systeem om de woningen te verwarmen. Dit komt naar voren uit onderzoek van de NVDE, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energiebedrijven.
Investering in 15 jaar terugverdiend
Een hybride warmtepomp is een optie voor woningen die zijn gebouwd na 1975. Deze huizen zijn doorgaans voorzien van goede isolatie, waardoor het gebruik van een warmtepomp een optie is. De pomp kost ruim 5500 euro, maar er kan een beroep worden gedaan op subsidie. Ook moeten de kosten voor een nieuwe CV ketel worden afgetrokken, want die zou een huishouden immers sowieso hebben. Op basis van deze berekening kost de pomp gemiddeld minder dan 2300 euro. Een warmtepomp die geen gebruik maakt van gas als back-up kost al snel 10.000 euro. Vooral particuliere huiseigenaren hebben dit geld vaak niet. Ook woningcorporaties, die vaak honderden woningen moeten verduurzamen, hikken aan tegen de hoge kosten.
20% minder uitstoot
Een woning met een hybride warmtepomp geeft gemiddeld 20% minder CO2 uitstoot. Het aantal woningen met duurzame warmtevoorziening moet flink omhoog om de klimaatdoelen te kunnen halen. Ook Natuur en Milieu pleit daarom voor het installeren van deze hybride pompen. Anno 2021 worden jaarlijks nog steeds 400.000 conventionele Cv-ketels vervangen. In 2020 werden maar 70.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd. Die verhouding moet snel omslaan, aldus de voorstanders.
Urgenda niet enthousiast
Urgenda, de organisatie die pleit voor snelle maatregelen om het klimaat te sparen, is niet enthousiast over het plan met de hybride warmtepompen. Een vertegenwoordiger van Urgenda vindt het een plan dat achterhaald is. Dertig jaar geleden was het misschien een prima idee, maar vandaag de dag is het geen goede optie om een systeem waarbij aardgas nodig is in stand te houden, aldus Urgenda. Het in de zomer van 2021 gepubliceerde klimaatrapport van de VN heeft de overheid en ook andere instanties weer wakker geschud dat er echt wat moet gebeuren. Maar vanwege de weerstand die er bij veel huiseigenaren is tegen het volledig gasloos maken van woningen kan de hybride warmtepomp wel degelijk een goede tussenoplossing zijn.
Bron: Het Financieele Dagblad