Trekt de verplichte aanschaf van een warmtepomp Nederlanders over de streep voor klimaatverandering?
24 mei 2022
Het kabinet stelt vanaf 2026 de warmtepomp verplicht. Zodra de gasgestookte cv ketel moet worden vervangen moet hiervoor een warmtepomp of hybride warmtepomp voor in de plaats komen. Aansluiting op een warmtenet is ook een optie. Alleen woningen die om technische redenen geen gebruik kunnen maken van zo’n pomp krijgen een uitzondering. Sommige deskundigen noemen dit besluit van het kabinet dapper. Er moet iets gebeuren wil Nederland in de toekomst de klimaatdoelen gaan halen. Tot nu toe komt daar maar weinig van terecht. Al sinds 2018 probeert de regering huiseigenaren ertoe te bewegen om te verduurzamen. Dat lukt nog niet heel erg goed. Het aantal woningen dat van het gas af is, is landelijk gezien te verwaarlozen. Veel mensen hikken aan tegen de hoge kosten.
15.000 euro voor een klimaatvriendelijk huis
Wie zijn woning wil verduurzamen is al snel minimaal 15.000 euro kwijt. Een hybride warmtepomp kost 5.000 tot 6.000 euro. Hier gaat 2.000 euro subsidie van af. Zonnepanelen en goede isolatie maken een totaalbedrag voor een tussenwoning van zo’n 15.000 euro. Dat lijkt te overzien. Toch zijn er legio huiseigenaren die dit bedrag niet kunnen opbrengen. De regering zal dus na moeten denken over meer financiële tegemoetkoming. Als dat niet gebeurt dan zal Nederland in Europa blijven opvallen als het slechtste jongetje van de klas als het gaat om verduurzaming.
Doorbraak naar klimaatverandering?
Hoewel het besluit van het kabinet bij veel mensen tot weerstand en woede heeft geleid, is er toch een kans op een doorbraak. Met een warmtepomp kan al gauw 30 tot 40% aan gas worden bespaard. Nu de prijs voor gas historisch hoog is, merkt iedereen dat direct in de portemonnee. Dit blijkt al uit de fors gestegen vraag naar warmtepompen en hybride warmtepompen sinds 2021. Dat roept echter wel meteen weer een nieuw probleem op: Er worden te weinig van die pompen geproduceerd en er zijn te weinig technici die ze kunnen installeren om aan de fors gestegen vraag te voldoen. Datzelfde geldt voor het isoleren van huizen en het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen. Het blijft dus de vraag of de gewenste verlaging van de uitstoot van CO2 en stikstof uiteindelijk wordt gehaald.
Bron: Het Financieele Dagblad