De toekomstige skyline van Rotterdam
2 januari 2023
Rotterdam is de stad van bouwers. Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog moest de stad bijna van de grond af aan worden opgebouwd. Tot op de dag van vandaag zijn er volop plannen voor de skyline van Rotterdam. Plannen die soms goed en soms minder goed uitpakken. Voortdurend zijn er discussies in de Maasstad. Hoeveel woningen moeten er gebouwd worden? Kunnen de Rotterdammers die woningen wel betalen? Waar mogen auto’s nog rijden en waar komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers? Rotterdam bouwt gestaag door.
Soms pakken plannen verkeerd uit
Rotterdam wil een moderne stad zijn. Maar de plannen pakten niet altijd even positief uit. Decennia geleden was het idee dat het centrum wijds en open moest zijn. Gevolg: het waaide altijd tussen de vele winkels en kantoren die de Rotterdamse skyline vormden. De stad moest op de schop en er kwamen gezellige kleinschalige wijken waar het knus wonen was. Maar ook dat beeld moest wijken voor ‘Manhattan aan de Maas’, want dát moest Rotterdam worden. Dat idee is er nog steeds, maar steeds meer Rotterdammers komen ertegen in opstand.
Onvrede over bouwplannen
Rotterdammers zijn in te delen in twee groepen. De ene groep wil de stad verder uitbouwen. Wolkenkrabbers en nieuwe woonwijken moeten verrijzen. De andere groep wil op de rem trappen en ziet al die nieuwe plannen helemaal niet zitten. Ze zijn bang dat hun stad verandert in een plek waar de echte Rotterdammer zich niet meer thuis voelt. In de jaren 80 van de vorige eeuw kampte Rotterdam met veel problemen. Hoogopgeleiden vertrokken, want die wilden niet meer wonen in een stad met wijken die verloederden. Voor laagopgeleiden was er steeds minder werk. Ook in de havens was er steeds meer werk waar toch echt een specifieke opleiding voor nodig was.
Bewoners weggejaagd
De klacht van veel bewoners is dat ze uit hun wijken en huizen worden gejaagd. Ze moeten wijken voor duurdere woningen die zij niet meer kunnen betalen. Het Woonprotest in 2022 liet de onvrede zien onder een groeiend deel van de Rotterdamse bevolking. Rotterdam moet de gulden middenweg vinden tussen vernieuwing en het behouden van het vertrouwen van de Rotterdammers die door dik en dun van hun stad houden en er dus graag willen blijven wonen.
Bron: NRC