Het kantoor over 50 jaar
5 oktober 2020
In de jaren 70 van de vorige eeuw zag een kantoor er vrij overzichtelijk uit. Mannen in pakken, typemachines, heel veel papier, telefoons met een draaischijf en uiteraard veel rook, want roken op de werkplek was net zo normaal als de krant lezen in de tijd van de baas. Het kantoor van de toekomst gaat er zeer waarschijnlijk heel anders uitzien, zeker nu de corona pandemie bepaalde ontwikkelingen in een stroomversnelling heeft gebracht. Ben Tiggelaar licht een paar opvallende zaken uit.
Het gebruik van technologie heeft een vlucht genomen
Toen in maart 2020 thuiswerken de norm werd, werden bepaalde technologische innovaties in een paar weken tijd uitgerold. Videoconferencing, bestanden met elkaar delen in de cloud, digitaal contact met toeleveranciers en verdere innovaties om werken op afstand mogelijk en makkelijker te maken werden in recordtijd uitgerold. Er was immers geen tijd meer om er nog maanden over te vergaderen.
Thuiswerken blijft, ook na corona
Het is inmiddels wel duidelijk dat thuiswerken ook na de coronatijd zal blijven. Wereldwijd spelen bedrijven hier op in door kantoorpanden af te stoten. Natuurlijk komen medewerkers nog wel naar kantoor, maar dit heeft vooral een sociaal doel. Vergaderen en regulier werk kan immers prima vanuit huis.
Een nieuwe rol voor managers
De woonplaats van een medewerker wordt veel minder van belang bij de werving van nieuw personeel. Daarnaast krijgen managers een andere taak. Managen op afstand, zorgen voor samenhang tussen een team dat elkaar veel minder vaak ziet dan voorheen. Dat vraagt om nieuwe management strategieën.
Meer freelancers en minder vaste krachten
De coronacrisis heeft invloed op het kantoor van de toekomst als het gaat om het inzetten van medewerkers. Veel bedrijven slanken hun vaste personeel af en maken meer gebruik van zzp’ers en andere freelancers. Veel ondernemers geven aan niet te weten of en zo ja wanneer ze weer vast personeel in dienst gaan nemen.
Scholing wordt nog meer van belang
De komende 50 jaar wordt het nog belangrijker om scholing te volgen. Functies waarvoor specifieke kennis nodig is, zoals in de automatisering of telecom zullen niet zo snel verdwijnen. Maar laaggeschoold werk wordt steeds meer overgenomen door computers en robots. Als je niet investeert in je ontwikkeling is de kans dus groot dat er voor jou op het kantoor van de toekomst geen werk meer is.
Ben Tiggelaar vraagt zich wel af of het werk er leuker op wordt met deze ontwikkelingen. Maar aan de andere kant, zo filosofeert hij, wie verlangt er vandaag de dag nog terug naar het kantoor van 1970? Zo denken we ongetwijfeld in 2070 ook over de manier waarop we vandaag ons werk doen.
Bron: NRC Next