Thuiswerken is in minder dan een jaar tijd de norm geworden
23 november 2020
De corona uitbraak heeft ervoor gezorgd dat thuiswerken de norm is geworden. Stonden voor die tijd veel werkgevers en ook werknemers er nog aarzelend tegenover, toen het in maart voor velen noodzakelijk werd om thuis te werken schikte iedereen zich razendsnel naar de nieuwe situatie. De omstandigheden waren niet altijd ideaal. Zeker omdat de eerste maanden ook de scholen en kinderopvang dicht waren en ouders dus hun handen vol hadden aan gezin en werk. Inmiddels zijn we er aardig aan gewend en willen velen niet anders meer.
Thuiswerken blijft, ook na corona
Wereldwijd hebben bedrijven onderzoek laten doen naar thuiswerken. Uit die verschillende onderzoeken blijkt dat veel bedrijven en ook hun personeel het waarschijnlijk achten dat er ook nadat corona is bedwongen meer thuis wordt gewerkt. Thuiswerken wordt de norm voor misschien wel 80% van de arbeidstijd. Je werkt thuis, tenzij dat echt niet kan. Alleen voor de broodnodige sociale contacten kom je naar kantoor, voor het overige doe je je werk aan de keukentafel. Maar juist dat laatste is natuurlijk wel een knelpunt, zo constateert Ben Tiggelaar in zijn column in NRC Next. Want veel werknemers werken thuis niet onder de meest ideale omstandigheden. Slechte wifi, geen goed bureau of bureaustoel zijn de meest voorkomende knelpunten.
Zo wordt work from anywhere een succes’
Als bedrijven het thuiswerken ook in de toekomst aantrekkelijk willen maken voor hun personeel, dan moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Work from anywhere, of dat nu thuis is of op iedere willekeurige andere plek, realiseer je door ervoor te zorgen dat de omstandigheden altijd goed zijn. Als thuiswerken de norm wordt binnen het bedrijf dan zorg je er als manager voor dat sociaal contact onder medewerkers wordt gestimuleerd. Zorg ervoor dat er duidelijke grenzen zijn tussen werk en privé. Ook als er thuis wordt gewerkt heeft een medewerker, maar ook de manager, recht op tijd voor zichzelf waarbinnen hij of zij niet wordt gestoord door werk gerelateerde zaken.
Ook fysieke gezondheid is belangrijk. Werkgevers moeten daarom stimuleren dat hun werknemers voldoende bewegen. Juist hiervoor is meer ruimte als er thuis wordt gewerkt en er dus meer flexibiliteit is voor het verdelen van werk en privé tijd. Werkgevers moeten investeren in goede technische faciliteiten voor de thuiswerkers. Een goede laptop, internetverbinding, bureau en bureaustoel zijn essentieel. Hoe beter de omstandigheden, hoe beter de prestaties die worden geleverd.
Bron: NRC Next