Tekort aan woningen loopt verder op
17 juli 2024
Het woningtekort in Nederland is verder toegenomen en bedraagt nu iets meer dan 400.000 woningen. Deze stijging is onder andere te wijten aan de instroom van Oekraïense vluchtelingen, waardoor het aantal huishoudens sneller groeit dan de woningvoorraad. Dit blijkt uit de jaarlijkse prognose van ABF Research, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Bevolkingsgroei en huishoudens
Volgens ABF-onderzoeker Léon Groenemeijer neemt de verwachte bevolkingsgroei af door minder geboortes, maar deze ontwikkeling zal pas op de lange termijn gevolgen hebben voor het aantal huishoudens. Tegelijkertijd stijgt het aantal immigranten, wat betekent dat het aantal huishoudens direct groeit. Het statistisch woningtekort is hierdoor gestegen van 315.000 in 2022 naar de huidige 400.500, wat neerkomt op 4,9% van de totale woningvoorraad. De overheid beschouwt een tekort van 2% als een gezonde situatie op de woningmarkt.
Invloed op bouwplannen
Het kabinet baseert zijn bouwplannen grotendeels op de prognose uit de Primos-rapportage van ABF Research. Dit rapport geeft een inschatting van de bevolkingsgroei, het aantal huishoudens en de gevolgen daarvan voor de nieuwbouw. Tot en met 2038 zal het aantal huishoudens met 10% toenemen tot ruim 9,3 miljoen. Deze groei wordt deels veroorzaakt door hogere immigratiecijfers en een toename van het aantal alleenstaanden in Nederland, ondanks een lager dan verwacht aantal geboortes.
Woningbouwplannen
Op basis van de prognose van vorig jaar hebben het kabinet, provincies en gemeenten extra woningbouwplannen gemaakt voor de periode tot en met 2030. Deze plannen moeten uiteindelijk 991.000 nieuwe woningen opleveren, wat bijna overeenkomt met de 993.000 die nodig zijn om het woningtekort in 2031 terug te brengen tot 2% van de totale voorraad, zoals ABF Research berekent. Het is echter de vraag of dit aantal daadwerkelijk wordt gehaald. Hoewel er voldoende plannen zijn, zien de onderzoekers een nieuwbouwpijplijn van 836.000 huizen tot en met 2030, wat duidt op een aanzienlijke krapte.
Uitdagingen en vooruitzichten
De nieuwbouw heeft het de komende jaren nog moeilijk. In 2023 bedroeg het nieuwbouwsaldo 88.000, aanzienlijk minder dan de 95.000 die vorig jaar werden verwacht. De nieuwbouw zal de komende jaren verder dalen, tot een dieptepunt van 77.000 huizen in 2025. Toch ziet Groenemeijer een lichtpuntje: de dip in het aantal verleende bouwvergunningen lijkt minder diep dan eerder verwacht, wat betekent dat het aantal nieuwbouwwoningen na 2025 sneller kan stijgen dan gedacht. Vanaf 2027 kan de overheid mogelijk voldoen aan haar doel om jaarlijks 100.000 huizen toe te voegen.
Reactie van de minister
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (BBB) benadrukt in een eerste reactie dat het woningtekort ‘onverminderd groot’ blijft. Zij blijft vastbesloten om de ambitie van honderdduizend nieuwe huizen per jaar te realiseren, zoals vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord. Keijzer geeft aan dat ze binnenkort in overleg gaat met alle betrokken partijen — het Rijk, gemeenten, provincies, corporaties en marktpartijen — om gezamenlijk werk te maken van deze uitdaging.
Bron: fd.nl