Huisbazen kunnen vaak ongestoord hun gang gaan en vragen te veel huur.

Huisjesmelkers actief

In iedere stad zijn huisjesmelkers actief door het vraag en aanbod in de stad. Dit zijn verhuurders met minstens tien panden, die stelselmatig de regels overtreden. Voornamelijk studentensteden worstelen met lastige huurbazen. In Utrecht zijn er 67.000 studenten, maar er is een tekort aan woningen om de studenten in de stad te laten wonen. Studenten zijn dan ook de favoriete doelgroep voor de huisjesmelkers. Doordat ze vaak van kamer wisselen, zijn ze nauwelijks geneigd de slechte verhuurders te melden.

Inzet extra middelen

De wethouders willen extra middelen om de huisjesmelkers te bestrijden. Een kleine groep van verhuurders verhuurt de woningen te duur en past dit pas aan wanneer erover geklaagd wordt of geprocedeerd. Volgens Paulus Jansen (SP), wethouder Wonen in Utrecht, zouden forse sancties al flink helpen. Bij onveilige en illegale situaties kan de gemeente een dwangsom opleggen. Een klein deel van de huisjesmelkers geeft niks om deze boetes. Met goede juristen nemen ze de boetes op de koop toe. Utrecht heeft al meerdere keren de Woningwet ingezet tegen lastige verhuurders.

Dinsdag is een rapportage van Huurteam Utrecht naar de gemeente gestuurd waarbij ze in de eerste acht maanden van 2017 ruim 400 woningen hebben bezocht. Negen op de tien huurders betalen te veel huur. Gemiddeld betalen huurders 106 euro per maand te veel.

Bron: NRC

Aanbevolen opleiding

Cursus Vastgoedbeheer

De Cursus Vastgoedbeheer is een uitgebalanceerde combinatie van inhoudelijke diepgang en praktische handvatten, checklists en tips. We kennen een flexibel curriculum. Zo kunt u op elk gewenst moment starten en woont u de praktijkdagen bij op de locatie van uw voorkeur.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Integraal Vastgoedbeheer & RisicomanagementIntegraal vastgoedbeheer houdt rekening met huisvestingskwaliteit en gebruikerstevredenheid, technisch beheer, financiële aspecten, innovatiemogelijkheden en juridische aspecten.
Klanttevredenheid & HuisvestingskwaliteitHet succes van het vastgoedbedrijf zit in de uitvoering, niet in het maken van plannen. Verhoogde klanttevredenheid en huisvestingskwaliteit levert altijd voordeel op.
Technisch VastgoedbeheerEen belangrijk onderdeel van goed vastgoedbeheer is het voortdurend in technisch goede staat houden van het vastgoed, zodat het aan de beoogde bestemming kan blijven voldoen.
Financiële Aspecten VastgoedbeheerHet streven is om de initiële investering en de vervolguitgaven van de huisvesting over een veel langere periode terug te verdienen.
Huurrecht & Aan- en verkoop van VastgoedU krijgt handvatten aangereikt om juridische conflicten in geval van huur en verhuur te voorkomen.
Innovatie & Design thinkingInnovaties kunnen op veel verschillende manieren en onderdelen worden bedacht en ingevoerd. De verschillende onderdelen kunnen onderverdeeld worden in incrementele -en radicale innovaties.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Vastgoedmarkt

Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt zijn afhankelijk van algemene economische ontwikkelingen, die ook tijdens deze module worden verkend. Ook wordt er aandacht geschonken aan de regionale verschillen.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: